3 kg. wieprzową szynkę, ze skórą oraz tłuszczem, posolić, przyprawić czarnym mielonym pieprzem, granulowanym czosnkiem, kminkiem i przełożyć na 3 godziny do lodówki.
Następnie mięso umieść w żeliwnym garnku, zalać sokiem z jabłek cortland, aby sok przykrył mięso, dodać kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego - zagotować, usunąć powstały szum i gotować na małym ogniu, pod przykryciem, 2 godziny.
Po tym czasie zlać sos znajdujący się w garnku (można go zamrozić), ponacinać nożem wierzch szynki, mięso polać 1/2 szklanki soku jabłkowego wymieszanego z łyżeczką cukru i piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Następnie mięso ponownie zalać 1/2 szklanki soku jabłkowego wymieszanego z łyżeczką cukru i zapiekać w piekarniku ostanie 15 minut.
Szynkę podawać z ziemniakami i sałatką lub na zimno jak wędlinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz