wtorek, 31 marca 2015

Zobaczymy

Najfajniejsze jest to, że nie wiadomo, co będzie jutro.

Palcówka z kaszą gryczaną i burakami

             Jest taki sklep, gdzie sprzedają palcówkę firmową. Nazwa kiełbasy jest odpowiednia do smaku i jakości. Owa palcówka to kiełbasa surowa, w naturalnym jelicie, w tradycyjny sposób przyprawiona i tylko trochę podsuszona. Dodatkowe suszenie możemy przeprowadzić w domu.
             Palcówkę włożyć do wrzątku i gotować około 15 minut w ledwie "mrugającej" - prawie bez bąbelków wodzie. Równocześnie ugotować, wg przepisu, kaszę gryczaną. Dzień wcześniej ugotować twarde, podobnej wielkości buraki. W dniu podania buraki ścieramy na tarce i przyprawiamy sokiem z wyciśniętej cytryny/limonki lub octem jabłkowym.
             Całość podajemy skropione oliwą z oliwek extra virgin.
Uwagi: Surowe, wyszorowane buraki wkładamy do wrzącej wody, solimy, przyprawiamy: liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem w ziarnach i tymiankiem. Gotujemy do miękkości.





poniedziałek, 30 marca 2015

Śledzie w oleju z żurawiną

       Śledzie małosolne namoczyć na 3 godziny w zimnej wodzie, w tym podczas 2 pierwszych często zmieniać wodę, a przez ostatnią godzinę śledzie moczyć w wodzie z dodatkiem soku z limonki. Następnie rybę wytrzeć papierowym ręcznikiem i pokroić w poprzek na równe kawałki. Oddzielnie pokroić czerwoną cebulę, przepłukać i osuszyć garść żurawiny, po czym w słoiku połączyć przygotowane śledzie, cebulę i żurawinę, całość zalać olejem rzepakowym, zamieszać kilka razy łyżką, zakręcić słoik i przełożyć go do lodówki.
Mówią, że śledzie są dobre po 48 godzinach od przyrządzenia, dla mnie dobre są natychmiast.
      Podawać z dowolnym pieczywem.




Makaron kukurydziany z kalmarami po amerykańsku

              Danie dla miłośników makaronu i owoców morza. Robi się je szybko i jest wg mnie smaczne.
Makaron kukurydziany ugotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Oddzielnie przesmażyć 1 czerwoną cebulę pokrojoną w pióra, 3 ząbki polskiego czosnku - drobno pokrojonego oraz kalmary w sosie amerykańskim, te ostatnie, z puszki. Nie przyprawiać i nie solić.
              Odcedzony makaron polać przygotowanym sosem i gotowe.

Uwagi: Czosnek powinien być polski; jest bardziej kleisty, drobny i esencjonalny w porównani do, np. chińskiego. Makaron kukurydziany to tylko mąka kukurydziana i woda. Nie zawiera on glutenu, pszenicy, nabiału, jajek, cukru, cholesterolu, drożdży, soi, sodu, orzechów. Jest bardziej żółty niż tradycyjny i odrobinę bardziej kleisty; smak ma porównywalny. Makaron kukurydziany ma niski indeks glikemiczny i jest lekkostrawny. W sosie amerykańskim odnalazłem m.in. pomidory, olej roślinny, paprykę, pieprz cayenne.





niedziela, 29 marca 2015

Babka ziemniaczana dzień po.

       Wczoraj babka, dzisiaj babka .........
Najlepsza jest drugiego dnia.  Krojona w grube plastry, smażona na patelni, podawana z sosem grzybowym, a dodatkowo z kiszoną kapustą i zsiadłym mlekiem.


sobota, 28 marca 2015

Babka ziemniaczana

          3 kg. ziemniaków zetrzeć w maszynce do tarkowania ziemniaków - na małych oczkach lub przy użyciu tarki. Do ziemniaczanej masy dodać parę łyżek kaszy manny, 2 jajka, przesmażoną, parzoną kiełbasę, sól, majeranek, 3 łyżki oleju - wszystkie składniki wymieszać. Całość przełożyć do żaroodpornej formy i piec najpierw pod przykryciem, a następnie bez przykrycia, aż na powierzchni ziemniaków powstanie złoto-brązowa skórka.
         Babkę ziemniaczaną podawać z sosem grzybowym.    





         

Śniadanie.2.szynka

       2 dni temu upieczona została szynka. Obecnie wykorzystywana jest jako wędlina do chleba. Dobrze smakuje z ćwikłą z chrzanem i marynowanymi papryczkami  jalapeno.


piątek, 27 marca 2015

Bez wyjścia

Nigdy Ciebie nie zapominam, znasz mnie lepiej, niż ja sam siebie.

czwartek, 26 marca 2015

Solona szynka po prowansalsku

             Przygotowanie szynki wieprzowej zajmuje 4 dni. Przez pierwsze 3 szynka leży w lodówce w soli, czarnym pieprzu, liściach laurowych, ziarnach ziela angielskiego, czosnku i oliwie z oliwek lub oleju z pestek winogron. Następnie mięso przyprawiam sporą ilością ziół prowansalskich i tak przygotowane trafia na jeszcze jedną noc do lodówki. Po tym czasie szynkę obsmażam ze wszystkich stron na smalcu - w celu zamknięcia porów i obłożoną słoniną piekę w garnku żeliwnym po przykryciem w temperaturze 160/170 stopni bez termoobiegu 2 razy dłużej niż mięso ważyło. Po upieczeniu mięso powinno się rozpadać. 
           Szynkę podawać z ziemniakami puree i ogórkami kiszonymi.

Uwagi: Najlepiej  jak szynka jest ze skórą i słoniną - nie będzie wysychać w trakcie pieczenia. Na jeden kilogram daję 2 szczypty soli; szczypta to tyle ile jednorazowo z solnicy podniosą opuszki trzech palców: kciuka, wskazującego i środkowego.







środa, 25 marca 2015

Śniadanie.1.łosoś

          2 kromki żytniego chleba posmarować cieniutko masłem. Na wierzch położyć plastry łososia pacyficznego z Alaski oraz krążki papryki jalapeno z zalewy octowej. Do tego kawa espresso. Takie śniadanie z pewnością doda siły i rozgrzeje.

          Uwagi: Łosoś pacyficzny z Alaski (dziki) ma intensywnie czerwony kolor z uwagi na spożywanie dużych ilości krewetek. Charakteryzuje się delikatnym mięsem i jest bardziej neutralny w smaku, niż łosoś norweski.


wtorek, 24 marca 2015

Kurczak w białym sosie z orientalną nutą.

1.  W stalowym garnku podsmażyć pokrojoną w pióra czerwoną cebulę i grzyby boczniaki (nie myć), składniki odrobinę posolić, dodać tymianek i 1 łyżkę kaczego smalcu - poddusić do miękkości.
2.  Z wczorajszego rosołu pozostał ugotowany kurczak. Stał się on powodem powstania białego sosu.
Różne części ugotowanego kurczaka pokroić na podobnej wielkości kawałki. W garnku dokładnie wymieszać 1 szklankę zimnej wody i 3 łyżeczki pszennej mąki - zagotować bardzo często  mieszając. Następnie powyższą bazę na sos przyprawić: 1 łyżką sosu sojowego, odrobiną soli, przyprawą garam masala  i 1 łyżką płatków owsianych błyskawicznych - w dalszy ciągu na wolnym ogniu gotować, stale mieszając, aż sos stanie się gęsty. Wówczas do sosu przełożyć pokrojonego kurczaka, gotować jeszcze 1 minutę.
3.  Kaszę kuskus przygotować zgodnie z przepisem i całość podawać.










poniedziałek, 23 marca 2015

Wt.1

To nie jest koniec, tylko zakręt.

Rosół ten prawdziwy z Dziesięcin.

            Należy wygospodarować około 2 godzin.
Całego kurczaka zalać 3,5 litrami zimnej wody - zagotować. Zdjąć z powierzchni rosołu szłam, dodać 3 spore szczypty soli, kilkanaście ziaren kolorowego pieprzu, kilka liści laurowych oraz ziaren ziela angielskiego. Gotować na bardzo małym ogniu, pod przykryciem, około 80 minut. Następnie dodać do wywaru 2 całe marchwie (najlepiej ekologiczne), spory kawał korzennego selera i przypaloną nad ogniem (z tym ostrożnie!) cebulę oraz 1 łyżkę przyprawy do zup - bez glutaminianu sodu i innych wynalazków. Gotować dalsze 20 minut. Po tym czasie z rosołu wyjąć warzywa, następnie kurczaka i dodać makaron. Gotować ostatnie 10 minut.
            Rosół spożywać w dowolnej konfiguracji: z warzywami, bądź bez.







Pon.1

Jest normalnym być takim samym jak inni i jednocześnie innym.

niedziela, 22 marca 2015

Mielone z koperkiem na smalcu smażone

       W sam raz na niedzielny obiad. Różnica, kryje się w detalach. Ale po kolei. 
Przygotować mięso: zmielić i przyprawić solą, czarnym pieprzem, rozmarynem, oregano, przyprawą do kebabu, czosnkiem rozgniecionym wraz z koperkiem. Do mięsa dodać 1 namoczoną, a potem odsączoną pszenna bułkę oraz 1/2 szklanki zimnej wody - wszystko wyrobić - odstawić na 3 godziny.
Na żeliwnej patelni rozgrzać smalec wieprzowy i 1 łyżkę kaczego smalcu (przepis na kaczy smalec w przepisie z wczorajszego dnia). Formować kotlety, smażyć z obu stron i dopiekać w piekarniku około 20 minut.
      Mielone podawać z pieczonymi ziemniakami oraz przesmażoną na kaczym smalcu kiszoną kapustą.     Różnicę stanowią  prawdziwie wiejskie ziemniaki i kiszona kapusta  kupione od Gospodyni, własnoręcznie mielone mięso oraz wykorzystany do smażenia  smalec, a nie olej czy oliwa. No i coś najważniejszego: serce dodane do gotowania. 











sobota, 21 marca 2015

Kaczka w pomarańczach

       Kaczkę nasmarować marynatą (wymieszane: 2 szczypty soli, pieprz cayenne, kurkuma, rozmaryn, kminek, saszetka sosu barbecue, 6 łyżek oleju rzepakowego). Pozostawić na godzinę lub całą noc. Następnie do środka kaczki włożyć 3 łyżki dżemu jabłkowego, na wierzchu położyć 3 plastry podsolonej słoniny i tak przygotowaną kaczkę przełożyć do żaroodpornego naczynia wraz z kawałkami pomarańczy. Piec 2 godziny pod przykryciem bez termoobiegu  w temperaturze 180 stopni, a następnie bez przykrycia z termoobiegiem w temperaturze 160 stopni 30 minut.
       Kaczkę podawać z kaszą polaną sosem wytworzonym z pieczenia oraz przysmażoną kiszona kapustą.
Uwagi: Powstały z kaczki, słoniny, pomarańcz i dżemu smalec schłodzić i wykorzystywać jako dodatek do zup, bigosu, bądź do chleba.