wtorek, 29 września 2015

Bałtycki dorsz z warzywami

1. Warzywa: cebulę, czerwoną paprykę, cukinię, czosnek oraz wędzony boczek pokroić, a następnie smażyć /dusić w dużym garnku. Po 15 minutach do garnka dodajemy pozbawionego goryczy, pokrojonego bakłażana, przyprawy: kurkumę, czarny mielony pieprz, rozmaryn, oregano, sporo łagodnej, węgierskiej pasty paprykowej, 5 kropli tabasco - kontynuujmy gotowanie. Po kolejnych 15 minutach do warzyw dorzucamy kilka pokrojonych dojrzałych pomidorów - dusimy ostatnie 10 minut.
2. Dorsza smażymy soute - bez panierki na patelni grillowej z dodatkiem ulubionych przypraw nie zawierających soli.
3. Podajemy łącznie.
Uwagi: Bakłażana pozbawimy goryczy, gdy pokroimy go w kawałki, posolimy, pozostawimy na 30 minut w ciepłym miejscu, a następnie szybko opłuczemy. Duszonych warzyw nie solimy, gdy dodajemy do nich słony, wędzony boczek.







niedziela, 27 września 2015

Kurczak kukurydziany z żeliwnego garnka

       Kukurydzianego kurczaka ( waga 1,8 kg.) posmarować na zewnątrz i od wewnątrz himalajską solą, czarnym mielonym pieprzem, natrzeć olejem rzepakowym i przełożyć pod przykryciem na noc do lodówki.
       Następnego dnia kurczaka przełożyć do żeliwnego garnka, w środku umieścić 2 przekrojone na pół cebule, gałązkę świeżego rozmarynu, 2-3 gałązki świeżego majeranku, na zewnątrz obsypać kurczaka kurkumą i słodką czerwoną papryką, garnek zamknąć pokrywką i całość piec niecałe 3 godziny w temperaturze 160 stopni.
       Kukurydzianego kurczaka podawać z ziemniakami puree, krótko gotowanym kalafiorem oraz pomidorową marmoladą.
Uwagi: Kurczak kukurydziany hodowany jest na paszy zawierającej minimum 50 % kukurydzy, bez GMO i antybiotyków. Po upieczeniu jest soczysty i ma słodkawy smak. Do ugotowanych ziemniaków, w celu przygotowania puree, warto jest dodać część sosu powstałego z pieczonego kurczaka.





sobota, 26 września 2015

Każdy w nas jest

W każdym mężczyźnie jest nasz ojciec, w każdej kobiecie nasza matka, w każdym dziecku nasze dziecko.

piątek, 25 września 2015

Naleśniki z maślakami

1. Przygotować nadzienie do naleśników. Pokroić w plastry obrane i oczyszczone ( nie myjemy) maślaki - smażyć na oleju wraz z pokrojoną cebulą z dodatkiem soli, czarnego mielonego pieprzu, tymianku i niedźwiedziego czosnku; w razie potrzeby poddusić pod przykryciem do miękkości.
2. Przygotować ciasto na naleśniki. Połączyć i zmiksować na niskich obrotach: 2 szklanki pszennej mąki, 1 szklankę mąki owsianej, 3 szklanki mleka, 1 szklankę wody (może być gazowana), 2 jajka, 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin i szczyptę soli - powstałe ciasto o konsystencji gęstej śmietany przełożyć na 2-3 godziny do lodówki.
3.  Podanie naleśników. Naleśniki usmażyć. Podawać z grzybowym nadzieniem wraz z nitką ketchupu.
Uwagi: Ostateczny smak i wygląd naleśników zależy od patelni (wyjątkowo dobrze sprawdza się nieprzywierająca o powierzchni teflonowej o przeznaczeniu do naleśników), wypróbowanego przepisu na ciasto oraz umiejętności przerzucania placka z jednej strony na drugą.








czwartek, 24 września 2015

Spaghetti z przegrzebkami

          Makaron ugotować zgodnie z przepisem. W stalowym garnku przesmażyć pokrojoną, czerwoną paprykę. Po kilku minutach do garnka dorzucić przegrzebki wraz z sosem pomidorowym z puszki - dusić jeszcze 3-5 minut.
          Podawać łącznie; danie można obsypać żółtym serem.




środa, 23 września 2015

Więcej czasu

Dostajemy więcej czasu i w zniecierpliwieniu nie dostrzegamy, że ten czas jest nam potrzebny, aby w pełni wykonać zadanie.

Sorgo po transylwańsku

                Przepłukane w wodzie ziarno sorgo namoczyć na noc w misce z zimną wodą.
                Następnego dnia w dużym garnku przesmażyć 3 pokrojone cebule wraz z ulubionym, świeżo zmielonym mięsem, dodać kilka ząbków rozgniecionego czosnku, sól, kurkumę, rozmaryn, mięso rozdrabniać i dusić pod przykryciem. Po 15 minutach dodać do garnka odcedzone ziarno sorgo, zioła transylwańskie ( majeranek, cząber, koper, lubczyk, estragon ), gorącą przegotowaną wodę do wysokości kilku centymetrów ponad potrawę, przemieszać i dusić na małym ogniu 30 minut.
                Po tym czasie do potrawy dodać ekologiczną kiszona kapustę, obrane i rozdrobnione z dodatkiem smakowej oliwy z oliwek extra virgin chilli - pomidory - całość dusić pod przykryciem ostatnie 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
                Sorgo po transylwańsku spożywać z drobnym makaronem obsypane niedźwiedzim czosnkiem.
Uwagi: Transylwania, inaczej Siedmiogród to kraina położona w środkowej Rumunii. Szczyci się zamkiem Drakuli oraz dobrą kuchnią. Obok ziół, ważnymi składnikami tej kuchni są kiszona kapusta oraz pomidory.










poniedziałek, 21 września 2015

Pstrąg z czarnym ryżem w burakach

           Buraki ugotować w wodzie z dodatkiem soli, zetrzeć na tarce, przyprawić 1 łyżką octu jabłkowego i 3 łyżkami oleju słonecznikowego.
           Oczyszczonego pstrąga posolić, natrzeć białym mielonym pieprzem, w środku ryby umieścić  2 łyżeczki ostrej pasty ajwar - upiec w piekarniku.
           Czarny ryż ugotować zgodnie z przepisem.
           Podawać łącznie.
Uwagi: Ajwar to pieczona/smażona/duszona warzywna pasta pochodząca z Bałkanów. Zwyczajowo składa się z bakłażanów, papryki, pomidorów, czosnku, soli oraz przypraw.



sobota, 19 września 2015

Pierogi z chipsami z buraków

1.   Przygotowanie farszu. a. Z 5-6 ugotowanych ziemniaków, 30 dkg. białego półtłustego sera, odrobiny soli, czarnego mielonego pieprzu, gałki muszkatołowej oraz 1 łyżeczki miodu, za pomocą praski, zrobić puree. b. Ugotowaną porcję królika i kawałek wołowiny bez kości (mięso z rosołu) rozdrobnić i ewentualnie przyprawić.
2.   Przygotowanie ciasta na pierogi. 60 dkg. pszennej mąki, szklankę gorącej wody, rozkłócone jajko, kilka łyżek oliwy z oliwek extra virgin oraz szczyptę soli wymieszać i wyrobić elastyczne ciasto; w razie potrzeby dodać mąkę lub wodę.
3.    Przygotowywanie pierogów. Ciasto podzielić na części, cienko rozwałkować, za pomocą górnej części szklanki wycinać koła, nadziewać je pośrodku wybranym farszem, zalepiać, a następnie pierogi  umieszczać w lekko osolonej wrzącej wodzie z dodatkiem łyżki oleju słonecznikowego, po czym gotować na niewielkim ogniu do kilku minut od ich wypłynięcia na powierzchnię wody.
       Pierogi podawać z chipsami z buraków ( cienko pokrojone surowe buraki pieczone z dodatkiem oleju i soli w piekarniku w temperaturze około 140 stopni do czasu, aż będą chrupiące).










Chcę być

Chcę być cały twój. Ta odrobina siebie tylko mi przeszkadza.

piątek, 18 września 2015

Proszę, deser

         Pokroić w plastry obranego banana, przełożyć je na talerz, polać naturalnym jogurtem bez cukru, dodać cząstki obranej gruszki, 2 łyżki borówek amerykańskich i łyżką miodu eukaliptusowego.
         Będzie, i słodko, i kwaśno, wilgotno i przyjemnie.
Uwagi: Miód eukaliptusowy jest środkiem wykorzystywanym w kaszlu, przeziębieniu, zapaleniu płuc, oskrzeli, astmie. Najlepiej spożywać go na zimno, gdyż ogrzany, traci swoje właściwości.



Pieczony halibut

           Halibuta natrzeć odrobiną morskiej soli, białym mielonym pieprzem oraz olejem rzepakowym i odstawić na 3 godziny pod przykryciem do lodówki. Następnie rybę pokroić w dzwonko, przyprawić oregano oraz bazylią i upiec na grillu.
           W międzyczasie pokroić w cienkie plastry świeże ogórki i zalać je marynatą złożoną z łyżeczki miodu, szczypty soli i pieprzu, 2 łyżek octu jabłkowego oraz 6 łyżek oleju słonecznikowego - przemieszać.
           Ugotować ziemniaki, a następnie z dodatkiem masła zrobić puree.
           Pieczonego halibuta podawać z ziemniakami puree posypanymi czarnuszką oraz zamarynowanymi ogórkami.
Uwagi: Halibut to ryba mórz północnych, należąca do flądrowatych. Jest bardzo tłusta, bogata w kwasy omega 3, ale o dziwo, ocenia się, że ma prawie połowę mniej kalorii, niż "polski schabowy". 







czwartek, 17 września 2015

Leczo z boczniakami i kiełbasą

         3 pokrojone cebule, 2 zielone papryki, 2 papryki kremowe dusić w dużym garnku około 10 minut. Następnie dodać 2 pokrojone w kostkę cukinie, kilka pokrojonych ząbków czosnku - warzywa posolić, dodać oregano, rozmaryn, uzupełnić gorącą, przegotowaną wodą do wysokości potrawy i gotować pod pełnym przykryciem kolejne 10 minut. Po tym czasie do garnka dorzucić pokrojone i oczyszczone, ale nie myte boczniaki, wcześniej odparzoną i także pokrojoną kiełbasę z szynki, kilka łyżek łagodnej węgierskiej pasty paprykowej, czarny mielony pieprz, szczyptę suszonych papryczek chilli - gotować pod przykryciem 15 minut. Po upływie powyższego czasu do leczo dodać drobno pokrojony słodki pomidor oraz łyżkę gęsiego smalcu - gotować ostatnie 7 minut.
Uwagi: Leczo można sporządzać na różne sposoby. Z pewnością na jego smak, oprócz najlepszych składników z których powinno być przygotowywane, wpływa dodanie oryginalnej węgierskiej pasty paprykowej i łyżki smalcu pod koniec gotowania.








wtorek, 15 września 2015

Norymberskie kiełbaski z jaglaną kaszą i kiszoną kapustą

         Jaglaną kaszę kilkukrotnie przepłukać w zimnej wodzie, a następnie przelać wrzątkiem celem usunięcia możliwej goryczy - ugotować zgodnie z przepisem.
         Kiszoną kapustę zalać węgierskim olejem słonecznikowym i wymieszać.
         Norymberskie kiełbaski zapiec z dodatkiem łyżki tłuszczu kokosowego w piekarniku na złoto-brązowy kolor.
         Podawać łącznie.
Uwagi: Kasza jaglana nie zawiera glutenu, jest zasadotwórcza, co ważne w przypadku zakwaszenia organizmu.