piątek, 29 kwietnia 2016

Serniczki

       0,5 kg. twarogu, 2 jajka, niecałą szklankę pszennej mąki, 1 łyżkę cukru, 2 łyżki oliwy z oliwek, odrobinę esencji waniliowej oraz soli dokładnie wymieszać, aż powstanie ciasto o zwartej konsystencji.
       Z ciasta formować  kotlety i smażyć je w sporej ilości rozgrzanego oleju rzepakowego, z obu stron, na złoty kolor.
       Po usmażeniu serniczki odsączyć z nadmiaru tłuszczu przy pomocy papierowego ręcznika i podawać ze śmietaną oraz aroniowymi powidłami.






czwartek, 28 kwietnia 2016

Grillowane topinambury z klopsami wieprzowo-wołowymi i fasolką szparagową

       Mielone mięso wieprzowo-wołowe przyprawić solą, czarnym mielonym pierzem, słodką i ostrą papryką, kurkumą, czosnkiem oraz majerankiem, dodać 1 jajko, namoczoną w wodzie i odciśnięta pszenną bułkę - całość dokładnie wyrobić i przełożyć, pod przykryciem, na kilka godzin do lodówki.
       Topinambury obrać, pokroić w grube plastry, posolić, przyprawić czarnym mielonym pieprzem oraz granulowanym czosnkiem, wymieszać z 2 łyżkami oleju rzepakowego i grillować około 35 minut w temperaturze 160 stopni w piekarniku z termoobiegiem.
       Z mielonego mięsa formować okrągłe klopsy i gotować w garnku na parę. Fasolkę szparagową ugotować.
       Grillowane topinambury podawać z klopsami i szparagową fasolką.
Uwagi: Topinambury są polecane chorym na cukrzycę, nie zawierają bowiem skrobi, ale aż 18% inuliny. Są także bogatym źródłem potasu, żelaza i tiaminy.





środa, 27 kwietnia 2016

Środa.5

Jak wszystko się wali, to znaczy, że stoi.

wtorek, 26 kwietnia 2016

Kiszona kapusta z kaszanką

       Kiszoną kapustę przepłukać w zimnej wodzie, przełożyć do garnka i dotować na niewielkim ogniu około 45 minut. W trakcie gotowania do kapusty dodać 1 łyżkę powideł agrestowych oraz skwarki z przesmażonej na patelni solonej słoniny.
       Plastry kaszanki upiec.
       Kiszoną kapustę podawać z kaszanką.
Uwagi: W potrawie tej zasadniczą rolę odgrywa jakość składników, tak więc kiszona kapusta, kaszanka, powidła i solona słonina powinny być najwyższej jakości.


poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Szafranowe zapiekane ziemniaki z dodatkami

1. Wczesne ziemniaki ugotować, przepuścić przez praskę, dodać masło, śmietanę, żółty twardy ser, gałkę muszkatołową, szafran - całość wymieszać, przełożyć do naczynia do zapiekania, posypać szafranem i zapiec na złoto-brązowy kolor.
2. Seler naciowy drobno pokroić i przesmażyć wraz pokrojoną cebulą oraz czosnkiem w garnku; pod koniec smażenia przyprawić solą, białym mielonym pieprzem, oregano i bazylią. Warzywa przełożyć do żaroodpornego naczynia, polać śmietaną wymieszaną z przecierem pomidorowym, wszystko delikatnie przemieszać i zapiec w piekarniku.
3. Na patelni smażyć pokrojone grzyby boczniaki oraz szalotki. Do grzybów i szalotek wbić jajka, posolić i
krótko przesmażyć celem uzyskania jajecznicy.
     Szafranowe zapiekane ziemniaki podawać z selerem w sosie pomidorowo-śmietanowym i jajecznicą z boczniakami.






niedziela, 24 kwietnia 2016

Skwarki

Skwarki z solonej słoniny = obłęd.

Niedziela.11

Dopiero jak to polubisz, zostanie Ci to zabrane.

Niedziela.10

Jedyne, co im pozostało, to bronić przy pomocy siły, swojej małości.

piątek, 22 kwietnia 2016

czwartek, 21 kwietnia 2016

Czw.9

Jak odpuścisz, przyjdzie to, co konieczne.

środa, 20 kwietnia 2016

Babka ziemniaczana z gotowanych ziemniaków

       Po pieczonym mięsie wystudzić powstały sos, przelać do kubka i przełożyć pod przykryciem do lodówki.
       Ziemniaki ugotować, wystudzić, przepuścić przez praskę. Ziemniaczane puree przełożyć do miski, dodać kilka łyżek kaszy manny, kawałki sera feta, zastygnięty w galaretę mięsny sos, śmietanę i wszystko dość dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do żaroodpornego naczynia i zapiekać bez przykrycia do uzyskania złoto-brązowego koloru.
       Babkę ziemniaczaną podawać z odparzoną kiełbasą podwawelską oraz kiszonym ogórkiem.
Uwagi: Tak przygotowanej babki ziemniaczanej nie należny już dosalać, ani nawet przyprawiać. Sól znajduje się w sosie oraz serze.







wtorek, 19 kwietnia 2016

Środa.4

To jest właśnie kolejna część drogi.

poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Kiełbaski norymberskie z ziemniakami z pary oraz sałatką z buraków, brokuła i ogórka kiszonego

       Kiełbaski upiec w piekarniku, ziemniaki ugotować na parze. Ugotowane buraki obrać, pokroić w drobne cząstki i połączyć z obgotowanymi różyczkami brokuła i plastrami ogórka kiszonego. Sałatkę polać octem balsamicznym i oliwa z oliwek extra virgin.
       Podawać łącznie.





niedziela, 17 kwietnia 2016

Śniadanie.13.pieczony boczek z sosem musztardowym

       Boczek (1 kg.) natrzeć solą, czarnym mielonym pieprzem, ostrą czerwoną papryką, czosnkiem, przyprawić zielem angielskim, liśćmi laurowymi i przełożyć, pod przykryciem, na 2 dni do lodówki. W trakcie marynowania mięso kilkukrotnie obrócić i zagnieść.
       Po tym czasie boczek upiec w piekarniku: 20 minut w temperaturze 170 stopni, bez przykrycia, z termoobiegiem, a następnie 60 minut w takiej samej temperaturze, pod przykryciem, bez termoobiegu.
       Ciepłe plastry boczku podawać na chlebie z sosem musztardowym (dokładnie wymieszana musztarda chrzanowa, cukier i oliwa z oliwek extra virgin).




sobota, 16 kwietnia 2016

Naleśniki po meksykańsku z pieczonymi burakami i sosem musztardowym

1. Przygotować naleśniki: w misce wymieszać, aż powstanie jednolita masa 3 szklanki pszennej mąki, 3 szklanki mleka, 1 szklankę wody, 2 jajka, 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin oraz szczyptę soli i przełożyć na 2-3 godziny, pod przykryciem, do lodówki. Następnie naleśniki usmażyć z obu stron na patelni.

3. Nieduże buraki wyszorować, umieścić w naczyniu do pieczenia, oprószyć solą, polać olejem rzepakowym i piec około 1,5 godziny, pod przykryciem, w temperaturze 160 stopni. Następnie buraki wystudzić, obrać i pokroić w dowolne cząstki.      

3. Mięso z wieprzowej biodrówki przepuścić przez maszynę do mielenia mięsa, przyprawić solą, czarnym mielonym pieprzem, oregano, ostrą papryką i czosnkiem, po czym smażyć w garnku na niewielkim ogniu, stale mieszając, aby powstały niewielki gródki. Gdy mięso będzie już usmażone dodać przecier pomidorowy, po 7 minutach czarną fasolę z puszki - przemieszać i wyłączyć.

4. W sosjerce dokładnie wymieszać 3 łyżki musztardy chrzanowej, 1 łyżeczkę cukru i 3 łyżki oliwy z oliwek  - powinien powstać jednolity, aksamitny sos.

Na usmażone płaty naleśników nakładać mięsny farsz, zawijać, obłożyć kawałkami pieczonych buraków i całość polać sosem musztardowym.






środa, 13 kwietnia 2016

Kogut pieczony w pomarańczach z wczesnymi ziemniakami oraz burakami

       Koguta podzielić na porcje, przyprawić pastą harissa, japońskim sosem sojowym, sosem rybnym, ziołami prowansalskimi, czosnkiem, odrobiną soli, natrzeć olejem rzepakowym i przełożyć na noc do lodówki.
       Po tym czasie ziemniaki oczyścić, pokroić w grube plastry i przełożyć do naczynia do pieczenia. Na ziemniakach ułożyć zamarynowane kawałki koguta, cząstki słodkich pomarańczy wraz z sokiem i całość piec pod przykryciem w temperaturze 170 stopni, bez termoobiegu, około 2 godziny (waga koguta: 2 kg., waga ziemniaków: ponad kilogram). Następnie z naczynia do pieczenia wyjąć upieczone kawałki koguta i 30 minut zapiekać jeszcze same ziemniaki, bez przykrycia, z użyciem opcji grill.
       W międzyczasie lub wcześniej ugotować ekologiczne buraki z dodatkiem odrobiny soli, anyżu, kminu rzymskiego, ziela angielskiego i liści laurowych. Po wystudzeniu buraki obrać, pokroić w paski i przyprawić octem jabłkowym oraz oliwą z oliwek extra virgin.
       Pieczonego koguta podawać z pieczonymi ziemniakami i sałatką z buraków.









Środa.3

Jeżeli staniemy się pokorni i zachowamy miłość, to wszystko jest możliwe.

poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Smażone sakiewki z serem korycińskim z czarnuszką

       W misce wymieszać 200 ml. zimnej wody, jajko, 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin i odrobinę soli. Stopniowo dodać 450 gram pszennej mąki i wyrobić na gładkie ciasto, z którego uformować kulę, którą następnie podzielić na 6-8 równych części. Każdą część rozwałkować na cienki, okrągły placek, na którym umieszczać plastry korycińskiego sera z czarnuszką, po czym zawijać do środka celem utworzenia sakiewki.
       Nadziane serem sakiewki smażyć na sporej ilości średnio rozgrzanego oleju po kilka minut z każdej strony.







piątek, 8 kwietnia 2016

Piątek.4

To czego nie zrobiłeś, jest tym, co zrobiłeś dobrze.

czwartek, 7 kwietnia 2016

Śniadanie.13.pasztet z cieciorki

       Przygotowanie pasztetu zajmuje 10 minut.
       Cieciorkę z puszki odsączyć z zalewy i przełożyć do miksera. Dodać sok z 1/2 cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin, lubczyk, roztarty ząbek czosnku, przyprawę czubrica, odrobinę soli - wszystko utrzeć na w miarę jednolitą masę i przełożyć do słoika.
       Pasztet podawać na żytnim chlebie z dodatkiem dżemu z agrestu.




poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Przesmażona i zapiekana kapusta

       Świeżą kapustę poszatkować i smażyć wraz z pokrojoną czerwoną cebulą na patelni, z odrobina oleju rzepakowego, około 20 minut. W trakcie smażenia przyprawić solą, czarnym mielonym pieprzem, słodką mieloną papryką, lubczykiem, kozieradką i kminkiem. Gdyby kapusta się przypalała, dodać szklankę wrzącej wody.   Po przesmażeniu, na patelni równomiernie rozłożyć plastry gotowanych ziemniaków i rodzynek.
       W misce dokładnie wymieszać: 2 jajka, szklankę jogurtu, 3 łyżki pszennej mąki oraz 2 łyżki japońskiego sosu sojowego.
       Powstałą masę zalać kapustę oraz ziemniaki i całość zapiekać około 20 minut.