czwartek, 30 czerwca 2016

Cukinia faszerowana kaszanką

         Średniej wielkości cukinię przeciąć wzdłuż; z każdej połówki wydrążyć farsz, aby powstały łódeczki. Drobno posiekany farsz z cukinii smażyć na patelni z dodatkiem granulowanego czosnku. Po 7 minutach dodać 2 pokrojone, najlepszej jakości, kaszanki, zioła śródziemnomorskie - smażyć i rozdrabniać ostatnie 5 minut. Do farszu dodać jeszcze posiekana świeżą natkę pietruszki i łyżką nałożyć go do łódeczek z cukinii.           Całość zapiekać 15 minut celem powstania chrupiącej skórki.





wtorek, 28 czerwca 2016

Potrawka z pieczonego indyka i młodej kapusty z dodatkami

         Podudzia z indyka przyprawić solą himalajską, kolorowym mielonym pieprzem, przełożyć do żaroodpornego naczynia, dodać grzyby boczniaki, kilka ząbków czosnku, pokrojoną w ćwiartki czerwoną cebulę i piec w temperaturze 180 stopni pod przykryciem, bez termoobiegu. 2 kg. podudzi pieczemy około 3 godzin.
         Na patelni, na niewielkiej ilości oleju rzepakowego, przesmażamy pokrojoną młodą kapustę; w razie potrzeby, podczas smażenia, dolewamy wrzącej wody. Po 10 minutach do kapusty dodajemy pokrojone kawałki upieczonego indyka, grzyby wraz z 7-8 łyżkami powstałego sosu pieczeniowego oraz wcześniej ugotowany ryż jaśminowy - całość  mieszamy i po 5 minutach wyłączamy.
         Tak przygotowaną potrawę serwujemy na talerzu.
Uwagi: W podudziach indyka znajdują się niebezpieczne, ostre kości - należy je po upieczeniu indyka starannie usunąć.




niedziela, 26 czerwca 2016

Golonka parzona w szynkowarze

         Płat wieprzowej golonki (1 kg.) bez kości przyprawić solą, granulowanym czosnkiem oraz przyprawą do duszonego mięsa i przełożyć, pod przykryciem, na noc do lodówki.
         Następnego dnia mięso pokroić na 4 równe kawałki, umieścić w szynkowarze, po czym parzyć 2 i pół godziny w temperaturze około 80 stopni. Następnie golonkę schłodzić i przełożyć w szynkowarze na noc do lodówki.
         Rano golonka wraz z galaretka jest gotowa do spożycia.




piątek, 24 czerwca 2016

Jeżeli

Jeżeli powiesz, że kochasz, to myślisz, że to jest mało?

wtorek, 21 czerwca 2016

Kasza orkiszowa z polskim ratatujem i białą kiełbasą

1. Przygotowanie ratatuja. Na patelni, na 3 łyżkach oleju rzepakowego, smażyć pokrojone: czerwone cebule, botwinkę wraz z młodymi burakami, kilka ekologicznych marchwi oraz ząbki czosnku. Po 10 minutach warzywa przyprawić solą oraz czarnym mielonym pieprzem, dolać szklankę wrzącej wody i całość dusić jeszcze 7 minut.
2. W garnku na parę ugotować białą surową kiełbasę oraz ćwiartki lekko posolonej młodej kapusty.

Na talerzu serwować: ugotowaną kaszę orkiszową, polaną olejem z pestek dyni z ugotowaną młodą kapustą pod polskim ratatujem oraz białą gotowaną kiełbasę.


Wt.14

Nie ma znaczenia kiedy zaczniesz, zacznij.

Wt.13

Zanim ruszysz dalej, musisz się odbudować.

sobota, 18 czerwca 2016

Śniadanie.17.kanapka z jajkiem

       Na 2 kromkach orkiszowego chleba ułożyć po plastrze żółtego sera gouda, kawałki ugotowanego jajka, plasterki czosnku, świeży koperek,  wszystko przyprawić kolorowym mielonym pieprzem i polać oliwą z oliwek extra virgin. Gotowe.




piątek, 17 czerwca 2016

Smażony jesiotr z kaszą orkiszową i kalafiorem

         Jesiotra syberyjskiego pokroić na równe porcje, przyprawić solą, kolorowym mielonym pieprzem, granulowanym czosnkiem, oregano oraz bazylią, nasmarować olejem rzepakowym i przełożyć, pod przykryciem, na 2 godziny do lodówki.
         Rybę usmażyć na patelni z obu stron na złoto-brązowy kolor i podawać z przemieszaną, z kawałkiem masła, ugotowaną, kaszą orkiszową oraz gotowanym kalafiorem.
Uwagi: Orkisz posiada właściwości krwiotwórcze, a także budujące mięśnie. Wykazuje działanie obniżające poziom cholesterolu oraz może być pomocny przy alergiach.




wtorek, 14 czerwca 2016

Wt.12

Cóż mam Ci stary powiedzieć, widzę, że zmienisz swój los.

poniedziałek, 13 czerwca 2016

Kurczak z warzywami po chińsku w sosie tajskim

         Oczyszczone ze skór oraz  nadmiaru tłuszczu mięso z ud kurczaka pokroić w nieduże kawałki, odrobinę posolić, przemieszać z kilkoma łyżkami oleju rzepakowego i przełożyć, pod przykryciem, na kilka godzin do lodówki.
         Po tym czasie zapeklowanego kurczaka smażyć i dusić w dużym garnku (około 20 minut ), następnie wlać do garnka wrzącą przegotowaną wodę, aby przykryła mięso, dodać oryginalną przyprawę do dań kuchni tajskiej i całość dusić pod przykryciem kolejne 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie do garnka dodać mrożoną mieszankę warzyw chińskich i wszystko gotować do miękkości jeszcze około 15 minut.
         Tak przyrządzonego kurczaka z warzywami podawać z białym ryżem, polanego sporą ilością powstałego sosu.
Uwagi: Na przyprawę do dań kuchni tajskiej składają się: chili, trawa cytrynowa, galangal, sól, szalotka, pasta z krewetek, limonka, kmin.




piątek, 10 czerwca 2016

Gulasz z botwiny i mięsa z udek kurczaka na czerwonym ryżu Camargue

         Mięso z udek kurczaka (bez skór, tłuszczu i kości) pokroić w nieduże kawałki, delikatnie posolić, przyprawić gotową mieszanką do gyrosu-kebabu i przełożyć, pod przykryciem, na 2 godziny do lodówki.
         Po tym czasie mięso dusić w garnku na 3 łyżkach oleju rzepakowego wraz z pokrojoną czerwona cebulą i czosnkiem około 15 minut. Następnie do mięsa dorzucić pokrojona botwinę - dusić jeszcze 10 minut.
         Podawać na zasadzie gulaszu z czerwonym ryżem Camargue.








środa, 8 czerwca 2016

Spaghetti z cukinią i boczniakami

       W garnku, na oleju rzepakowym, podsmażyć pokrojone: czerwoną cebulę oraz  boczniaki. Po kilku minutach dodać pokrojoną cukinię, utarty czosnek, posiekane suszone pomidory, przyprawić oregano, tymiankiem i odrobiną soli - dusić pod przykryciem 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodać pestki dyni oraz słonecznika - gotować jeszcze 3 minuty i wyłączyć.
       W międzyczasie ugotować makaron spaghetti, odcedzić i przemieszać z przygotowanymi warzywami. Przed podaniem danie polać olejem z pestek dyni.




poniedziałek, 6 czerwca 2016

Śledzie w oleju z puree z ziemniaków i pomidorami

1.  Małosolne filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie na 3 godziny; wodę kilkakrotnie zmienić. Odmoczone śledzie wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem, pokroić w dzwonko, przełożyć do słoika, tam przemieszać z posiekanym koperkiem, całość zalać olejem rzepakowym i przełożyć na noc do lodówki.
 2.  Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić, dodać 2 łyżki masła oraz posiekany koperek i wszystko ugnieść na puree.
3.  Pomidory pokroić, delikatnie przyprawić solą i kolorowym mielonym pieprzem oraz wymieszać ze szklanką naturalnego jogurtu
     Śledzie podawać z ziemniakami puree, polanymi olejem z pestek dyni oraz pomidorami z jogurtem.


niedziela, 5 czerwca 2016

Proś

Masz przecież otwartą linię miłości.