sobota, 30 września 2017

Wieprzowo-wołowy klops z żółtym serem

           Mielone wieprzowo-wołowe mięso przyprawić solą, czarnym mielonym pieprzem, słodką papryką, pieprzem cayenne, kurkumą, granulowanym czosnkiem, majerankiem, tymiankiem oraz rozmarynem, dodać szklankę półtwardego żółtego sera, namoczoną w wodzie i odciśniętą pszenna bułkę, 2/3 szklanki wody (na kilogram mięsa), całość dokładnie przemieszać i wyrobić, po czym przełożyć, na 3 godziny, pod przykryciem, do lodówki.
           Po tym czasie mięso umieścić w żaroodpornym naczyniu i piec bez przykrycia, w piekarniku bez termoobiegu,  w temperaturze 170 stopni około 100 minut. W trakcie pieczenia klopsa podlewać powstającym z pieczeni sosem.
           Klopsa podajemy na ciepło, np. z ziemniakami lub na zimno z chlebem.


 

czwartek, 28 września 2017

Cz.34

Nie zmienisz się, jeżeli czegoś cennego, w zamian, nie oddasz. Zmiana ma swoją ceną.

wtorek, 26 września 2017

Wt.31

Oddaj wszystko co masz i odpocznij.

niedziela, 24 września 2017

Pieczony kurczak ze smażonym naciowym selerem

           Wiejskiego kurczaka przyprawić od środka i na zewnątrz solą, czarnym mielonym pieprzem, słodką oraz ostrą papryką, granulowanym czosnkiem, majerankiem, tymiankiem oraz cząbrem, nasmarować olejem i przełożyć, pod przykryciem, na noc do lodówki.
           Następnego dnia kurczaka umieścić w żaroodpornym naczyniu, obłożyć obranymi i przyprawionymi ziemniakami, po czym piec pod przykryciem, w temperaturze 170 stopni, około 2,5 godziny.
           Na żelaznej patelni smażyć pokrojone w plastry cebule, seler naciowy, paprykę oraz rozgniecioną ostrą papryczkę peperoncino. Po 10 minutach warzywa przyprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sosem sojowym, rybnym oraz przyprawą do kuchni tajskiej - smażyć ostatnie 7 minut.
           Pieczonego kurczaka  oraz ziemniaki podawać ze smażonym selerem naciowym.







Niedziela.33

Nie stawajmy się tylko sumą zużytych przez życie produktów.

sobota, 23 września 2017

Jajecznica z plastrami podsuszanej palcówki oraz sardelami z kaszą jaglaną i szparagową fasolką

           Na patelni przez 5 minut smażyć obrane i pokrojone cebule, kawałek papryki oraz ostrą papryczkę peperoncino. Po tym czasie dodać roztarte ząbki czosnku, plastry podsuszanej palcówki, sardele z puszki bez zalewy - smażyć dalsze 3 minuty. Następnie danie przyprawić sosem sojowym, rybnym, rozmarynem, owczym serem pecorino oraz gouda, po 4 minutach wpić jajka, całość delikatnie przemieszać i po minucie wyłączyć.
           Tak przyrządzoną jajecznicę podawać z gotowana kaszą jaglaną oraz także gotowaną fasolką szparagową.





środa, 20 września 2017

Czw.33

Kiedy psują się rzeczy, naprawiają się ludzie.

wtorek, 19 września 2017

Wt.30

Nie chcieliśmy tej "wojny", ale skoro się przydarzyła, musieliśmy zachować się jak mężczyźni i do niej przystąpić.

poniedziałek, 18 września 2017

Bażant pieczony z ziemniakami w żeliwnym garnku

           Rozmrożonego, dzikiego bażanta natrzeć solą oraz czarnym, mielonym pieprzem i przełożyć na noc do lodówki.
           Następnego dnia ptaka umieścić w żeliwnym garnku, obłożyć obranymi oraz delikatnie przyprawionymi ziemniakami, dolać szklankę wrzącej wody i całość piec pod przykryciem, w temperaturze około 160 stopni, w piekarniku bez termoobiegu, aż  mięso wystarczająco zmięknie i nabierze ładnego koloru; zajmie to około 3 godzin.
           Upieczonego bażanta podawać z ziemniakami i sałatką z gotowanych buraków, surowej cebuli oraz jabłek.







sobota, 16 września 2017

Śniadanie.40.kanapka z wędzoną polędwicą, serem gouda i kiełkami

        Kromki chleba gruboziarnistego posmarować margaryną ze stanolami roślinnymi. Na każdej z nich ułożyć plaster wieprzowej wędzonej polędwicy oraz twardego sera gouda. Całość obsypać kiełkami lucerny, rzodkiewki, soczewicy oraz fasoli mung.
       Tak przygotowane kanapki podawać z greckimi oliwkami oraz cząstką pomidora.


Sobota.35

Odrzuciłem zmartwienia, idę z Tobą.

środa, 13 września 2017

Środa.26

Prośmy o łagodną karę. Prośmy o karę.

poniedziałek, 11 września 2017

Smażone grzyby kurki z kalmarami

           Na patelni smażyć pokrojone szalotki i oczyszczone kurki. Po kilku minutach danie odrobinę posolić - smażyć dalsze 7 minut, sporadycznie mieszając. Po tym czasie potrawę przyprawić drobno pokrojonym czosnkiem, suszoną papryczką peperoncino oraz tymiankiem, dodać kalmary w sosie paprykowym z puszki, łyżeczkę sosu rybnego - smażyć ostatnie 5 minut; w razie konieczności dolać kilka łyżek wrzącej wody.
          Smażone kurki z kalmarami podawać wraz z powstałym sosem oraz ciemnym chlebem.




 

niedziela, 10 września 2017

Niedziela.32

Nieważne dokąd idziesz i po co, ważne co ze sobą niesiesz.

Duszone z maślakami indycze golonki z burakami

           Indycze golonki przyprawić solą, czarnym mielonym pieprzem, kurkumą, ostra mielona papryką, czosnkiem, dodać kilka jagód ziela angielskiego, liści laurowych, natrzeć indyka olejem rzepakowym i przełożyć na noc, pod przykryciem do lodówki.
           Następnego dnia golonki obsmażyć ze wszystkich stron w żeliwnym garnku, dolać wrzącą wodę - mniej więcej do 1/3 wysokości golonek oraz 1/2 szklanki słodkiego wina, dorzucić kilka obranych świeżych maślaków i gotować całość pod przykryciem, aż mięso będzie z łatwością odchodzić od kości.
           Nieobrane buraki ugotować do miękkości w lekko posolonej wodzie, przyprawionej anyżem, kminem rzymskim, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Po wystudzeniu buraki obrać, zetrzeć na tarce oraz ewentualnie przyprawić octem balsamicznym oraz oliwą z oliwek.
           Golonki podawać z burakami.






środa, 6 września 2017

Środa.25

Bądźmy buntownikami dobrej sprawy.

poniedziałek, 4 września 2017

Pon.23

Już wiesz, że tylko ta droga, prowadzi do celu.

niedziela, 3 września 2017

Mielone kotlety ze smażonymi warzywami oraz sosem tzatziki

            Mięso wieprzowo-wołowe przyprawić solą morską, czarnym mielonym pieprzem, ostrą, słodką i wędzoną mielona papryką, granulowanym czosnkiem, mieszanką curry, rozmarynem, tymiankiem oraz majerankiem, dodać tarty żółty ser gouda, bułkę tartą, zimną wodą, po czym całość wyrobić na jednolita masę i przełożyć, pod przykryciem, na 2 godziny, do lodówki.
            Cebulę oraz paprykę pokroić, a następnie smażyć na oleju rzepakowym na żeliwnej patelni. Po kilku minutach dodać garść rodzynek, przyprawić solą, przyprawą tzatziki oraz zielona czubrica i dosmażyć do miękkości.
            Naturalny jogurt wymieszać z przyprawa tzatziki.
            Z przyprawionego mięsa formować kotlety i smażyć na gęsim smalcu, z obu stron, na złoty kolor.
            Kotlety podawać ze smażonymi warzywami oraz sosem tzatziki.




piątek, 1 września 2017

Małosolne śledzie z ziemniakami i kiszoną kapustą

          Filety małosolne wypłukać i moczyć w kilkukrotnie zmienianej zimnej wodzie około 3 godzin; ostatnie moczenie przeprowadzamy z dodatkiem octu jabłkowego. Następnie śledzie osuszany papierowym ręcznikiem, kroimy w poprzek w dwucentymetrowe kawałki, przekładamy do słoika, przyprawiamy ostrą papryczką peperoncino oraz słodką mieloną papryką pimentao, dorzucamy kilka liści laurowych, jagody ziela angielskiego, całość zalewamy olejem rzepakowym z pierwszego tłoczenia - delikatnie mieszamy, lekko ugniatamy i zakręcony słoik przekładamy na noc do lodówki.
          Tak przygotowane śledzie podajemy z gotowanymi na parze ziemniakami oraz kiszoną kapustą.