sobota, 29 grudnia 2018

Niedziela.45

Przejdziemy przez wszystkie burze. Nic złego nam się nie stanie.

środa, 19 grudnia 2018

Rybne burgery

           Przygotować rybne kotlety według przepisu z 14.12.2018 r.
           Na patelni, na gęsim smalcu, smażyć pokrojoną w pióra, przyprawioną solą i czarnym mielonym pieprzem, cebulę. Kiedy już zbrązowieje, na tej samej patelni zrumienić połówki pszennej bułki.
           Z rybnych kotletów, bułek i cebuli przygotowywać burgery.




piątek, 14 grudnia 2018

Kotlety ze świeżych śledzi atlantyckich

           Filety świeżych śledzi atlantyckich przepłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i 4-krotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Wówczas dodać namoczoną i odciśniętą pszenna bułkę, starty żółty ser cheddar, przyprawić odrobiną soli, białym mielonym pieprzem, oregano, rozmarynem, bazylią, płatkami suszonych pomidorów oraz ostrą papryczką chilli i całość wymieszać oraz wyrobić. Następnie z  rybnej masy formować owalne kotlety, po czym panierować w tartej bułce przemieszanej z pszenną mąką oraz słodką mieloną papryką oraz odrobiną soli.
           Kotlety piec na blasze w piekarniku na złoto-brązowy kolor.
           Kotlety rybne podawać z chlebem oraz gotowanym kalafiorem.








wtorek, 11 grudnia 2018

Zupa krem z borowików na wędzonych kościach

           Suszone borowiki zalać gorącą wodą i odstawić na godzinę.
           Do garnka włożyć kości pozostałe z wędzonego kurczaka, zalać zimną wodą i zagotować. Wówczas usunąć powstałe szumowiny, posolić, przyprawić czarnym mielonym pieprzem,słodką suszona papryką, kozieradką - gotować pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie dodać marchew, spory kawałek obranego selera korzeniowego, przypalone cebule, kilka obranych ziemniaków, 1/2 szklanki kaszy pęczak, namoczone grzyby wraz z zalewą, suszony tymianek oraz rozmaryn - gotować kolejne 30 minut. Następnie do zupy zetrzeć szklankę sera cheddar oraz topiony serek śmietanowy, gotować, aż sery roztopią się. Po lekkim wystudzeniu i usunięciu kości - zupę zmiksować.
           Podawać z niedźwiedzim czosnkiem.





piątek, 7 grudnia 2018

Pstrąg łososiowy z ziemniakami, smażoną cebulą oraz burakami

           Porcje pstrąga łososiowego przyprawić solą oraz białym mielonym pieprzem, natrzeć oliwą z oliwek i przełożyć w chłodne miejsce na godzinę.
           W międzyczasie ugotować ziemniaki.
           Zamarynowaną rybę smażyć na rozgrzanej, przetartej tylko tłuszczem patelni, na złoty kolor, z obu stron.
           Pstrąga podawać z przesmażoną na gęsim smalcu cebulą, ziemniakami i gotowanymi, tartymi burakami.



środa, 5 grudnia 2018

Rybne kotlety ze szczupaka z frytkami i burakami

           Filety ze szczupaka 4-krotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia, do powstałego farszu dodać namoczoną i odciśniętą pszenna bułkę, całość delikatnie posolić, przyprawić białym mielonym pieprzem, gałką muszkatołową, rozmarynem, bazylią oraz oregano - wyrobić i przełożyć na godzinę do lodówki.
           Następnie z masy formować owalne kotlety, panierować w pszennej mące przemieszanej z tartą bułką i smażyć w sporej ilości rozgrzanego oleju z pestek winogron, na złoty kolor, z obu stron.
           Rybne kotlety podawać z frytkami i sałatką z gotowanych buraków.







piątek, 30 listopada 2018

Rosół na przepiórkach

           Do garnka z zimną wodą włożyć 4 przepiórki i zagotować. Następnie z powierzchni zdjąć powstałe szumowiny, posolić, przyprawić ziarenkami kozieradki, ziarnami czarnego pieprzu, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, oregano i gotować około 45 minut. Po tym czasie do gotującej się zupy dodać włoszczyznę, opalone nad ogniem cebulę, gotować na wolnym ogniu jeszcze 20 minut, po czym przyprawić lubczykiem i wyłączyć.
           Rosół podawać z przepiórką oraz gotowanym makaronem, obsypanym niedźwiedzim czosnkiem.






piątek, 23 listopada 2018

Piątek.53

Trzeba przyznać, że jest to nierozwiązywalne, ale jest Ktoś, kto nierozwiązywalne rozwiązuje.

czwartek, 22 listopada 2018

Pieczone ziemniaki ze sznyclami z indyka oraz kiszoną kapustą

           Zimniaki wyszorować, umyć, każdy przekroić w poprzek na pół, miąższ ponakłuwać widelcem, przełożyć na żaroodporną blachę, posolić, polać olejem rzepakowym i piec w piekarniku w temperaturze 150 stopni C na złoty kolor.
           Sznycle z indyka natrzeć przyprawą do gyrosu, posmarować olejem i smażyć na suchej patelni z obu stron na złoty kolor.
           Pieczone ziemniaki podawać ze sznyclem z indyka oraz kiszoną kapustą.

                                                                                 






czwartek, 15 listopada 2018

Śniadanie.54.smażone warzywa z serem herceńskim

           Na żelaznej patelni rozgrzać łyżkę gęsiego smalcu, po chwili dodać pokrojoną w paski marchew, czerwoną paprykę, kapustę pak choi, delikatnie posolić i smażyć, aż warzywa będą miękkie. Wówczas dodać rozgniecione ząbki czosnku, potrawę przyprawić suszoną papryczką chili peperoncini, czarnym mielonym pieprzem, szałwią, rozmarynem oraz oregano, przemieszać i smażyć ostatnie 2 minuty.
           Warzywa podawać z plastrami sera harceńskiego oraz chlebem litewskim.







środa, 14 listopada 2018

Duszone wieprzowe policzki w sosie grzybowym

           Wieprzowe policzki przyprawić solą, czarnym mielonym pieprzem, natrzeć rozgniecionym czosnkiem i przełożyć, pod przykryciem, do lodówki.
           Suszone prawdziwki namoczyć z zimnej wodzie na noc.
           Następnego dnia policzki obtoczyć w mące i smażyć na żeliwnej patelni z obu stron do zrumienienia. Wówczas dodać pokrojoną w pióra czerwoną cebulę, namoczone grzyby wraz z zalewą, całość przyprawić świeżym rozmarynem, tymiankiem, szałwią, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, a także odrobiną soli i dusić pod przykryciem do miękkości (około 1,5 godziny).
           Policzki podawać z orkiszową kaszą, sałatką z gotowanych buraków oraz powstałym sosem.









poniedziałek, 5 listopada 2018

Szarpana wieprzowina z kiełkami rzodkiewki i kiszonymi pomidorami

           Kawałki surowej wieprzowej szynki oraz boczku posolić, przyprawić czarnym ziarnistym pieprzem, ziarnami ziela angielskiego, liśćmi laurowymi, ostrą papryczką peperoncino, czosnkiem i przełożyć na noc, pod przykryciem, do lodówki.
           Po tym czasie mięso dusić w żeliwnym garnku, z dodatkiem niewielkiej ilości wody, aż zacznie rozpadać się. Wówczas przełożyć je do słoików, schłodzić i umieścić w lodówce.
           Następnego dnia duszonym mięsem posmarować połówki bułek i obsypać kiełkami rzodkiewki.
           Podawać z kiszonymi pomidorami.






niedziela, 4 listopada 2018

niedziela, 28 października 2018

Niedziela.43

Nie otrzymasz już wsparcia od ludzi. 

Niedziela.42

Dopóki nie dowiesz się kim jesteś, powinieneś słuchać.

poniedziałek, 22 października 2018

Warzywa z naturalnym tofu

           Na patelni smażyć pokrojoną cebulę, paprykę, czosnek oraz posiekaną świeżą kurkumę (0,5 cm. kłaczą).  Po kilku minutach potrawę delikatnie posolić, przyprawić mielonym czarnym pieprzem,  kuminem, świeżym rozmarynem - smażyć dalsze kilka minut. Po tym czasie na patelnie dodać pokrojone w kostkę świeże tofu - wszystko smażyć jeszcze 2/3 minuty i wyłączyć.
           Warzywa oraz tofu podawać z ketchupem i kiełkami lucerny.