sobota, 23 lutego 2019

Śniadanie.56.pasztet z quinoa i pieczarek

           Quinoa ugotować według przepisu, po czym wystudzić. Pieczarki oraz marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przesmażyć na oleju wraz z ulubionymi przyprawami.
           W dużej misce połączyć i dokładnie wymieszać przygotowaną kaszę quinoa, pieczarki, marchew oraz 2 surowe jajka i bułkę tartą. Zawartość miski przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku, aż na wierzchu pasztetu powstanie brązowa skórka.
           Podawać z chlebem pełnoziarnistym i ketchupem.








poniedziałek, 18 lutego 2019

Pon.42

Niech dokona się, co zapowiedziałeś.

niedziela, 17 lutego 2019

Peklowana wieprzowina ze smażonymi warzywami

           Na patelni smażyć pokrojoną cebulę oraz paprykę. Po 7 minutach dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, całość odrobinę posolić, dodać ugotowaną fasolkę szparagową, plastry peklowanej wieprzowiny (może być z puszki), całość przemieszać i po kilku minutach smażenia wyłączyć.
           Podawać na gorąco z chlebem.



sobota, 16 lutego 2019

Sobota.56

Jeżeli to wytrzymałeś, wytrzymasz wszystko.

czwartek, 14 lutego 2019

Czw.46

Już wiesz kim jesteś. Odnalazłeś siebie. Jesteś dzieckiem Boga.

środa, 13 lutego 2019

Środa.44

Nie możesz otrzymać wszystkiego teraz.

piątek, 8 lutego 2019

czwartek, 7 lutego 2019

Przesmażone uszka z cebulą i kiełbasą chorizo

           Uszka z grzybami ugotować zgodnie z przepisem, odcedzić i wystudzić.
           Na patelni, na niewielkiej ilości oleju, smażyć pokrojoną cebulę, następnie dodać suszone pomidory wraz z kilkoma łyżkami ziołowego oleju pozostałego po pomidorach, plastry kiełbasy chorizo oraz czosnek - smażyć kilka minut. Wówczas zawartość patelni przełożyć na talerz, a na pozostałym na patelni tłuszczu przesmażyć ugotowane uszka.
           Uszka podawać z cebulą i kiełbasą chorizo.








niedziela, 3 lutego 2019

piątek, 1 lutego 2019

Pieczone indycze uda

           Ziemniaki obrać i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Na ziemniakach ułożyć nieobrane cebule oraz ząbki czosnku przekrojone w poprzek.
           Uda indyka przyprawić solą, czarnym mielonym pieprzem, słodką oraz ostrą mieloną papryką, majerankiem i rozmarynem, a następnie umieścić je na ziemniakach. Całość piec pod przykryciem w temperaturze około 150 stopni, bez termoobiegu, aż mięso indyka będzie odchodzić od kości.
           Udka podawać z pieczonymi ziemniakami oraz kiszoną kapustą.