poniedziałek, 4 sierpnia 2025

Smażone brzoskwinie z makaronem orecchiette oraz wiejskim serkiem

      Makaron orecchiette ugotować zgodnie z przepisem. Brzoskwinie umyć, obrać ze skórki, pokroić w części i smażyć na solonym maśle z dodatkiem  pół szklanki wody, aż zaczną się rozpadać i powstanie dość gęsty sos.

       Na ugotowany gorący makaron nakładać usmażone brzoskwinie oraz wiejski serek i podawać.








niedziela, 29 czerwca 2025

Pieczony udziec z indyka z jaglaną kaszą i mizerią

       Uda z indyka zamarynować w ulubionej przyprawie z dodatkiem soli, nasmarować olejem rzepakowym i przełożyć na noc, pod przykryciem, do lodówki.

       Następnego dnia indyka piec około 3 godzin, również pod przykryciem, w temperaturze 170 stopni.

       Ogórki pokroić, przyprawić solą, czarnym mielonym pieprzem oraz rozgniecionymi ząbkami czosnku, po czym polać octem jabłkowym i oliwą z oliwek extra virgin.

       Pieczone uda z indyka podawać z ugotowaną jaglaną kaszą i mizerią.










sobota, 7 czerwca 2025

Śniadanie.81.kanapki z serem z niebieską pleśnią oraz sałatka

       Przygotowujemy sałatkę. W misce kroimy rzodkiewki, ogórki, cebulę i paprykę, warzywa przyprawiamy solą, czarnym mielonym pieprzem oraz mielonymi nasionami kolendry, po czym całość polewamy oliwą z oliwek oraz octem jabłkowym.

       Tak przygotowaną sałatkę podajemy z kanapkami z serem przerośniętym niebieską pleśnią.





piątek, 30 maja 2025

Śniadanie.80. Kanapki z surimi z sałatką warzywną

 

      Z  pokrojonych pomidorów, papryki (czerwonej, żółtej i zielonej) oraz oliwek przygotować sałatkę. Sałatkę przyprawić zmielonym pieprzem oraz polać oliwą z oliwek extra virgin.

      Chleb wieloziarnisty posmarować masłem i na każdej kromce ułożyć surimi w kształcie krewetek z sosu czosnkowego. 

      Kanapki podawać razem z sałatką.