Suszone borowiki namoczyć na noc w zimnej wodzie.
Następnego dnia żołądki oczyścić, przepłukać, przelać wrzątkiem, po czym każdy pokroić na 3 lub 4 części - w zależności od wielkości.
W żeliwnym garnku przesmażyć pokrojone cebule, następnie dodać żołądki i smażyć 7 minut. Po tym czasie potrawę przyprawić sosem sojowym, czosnkiem, grzybami wraz z zalewą, do garnka dolać wrzącą wodę i dusić pod przykryciem około 1,5 godziny. Następnie wszystko przyprawić solą, kurkumą (1 łyżeczka), czarnym mielonym pieprzem, majerankiem - gotować ostatnie 30 minut.
Wówczas potrawę wyłączyć, dodać śmietanę - całość dobrze wymieszać, po czym podawać z kaszą jęczmienną perłową oraz gotowanymi i tartymi burakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz