poniedziałek, 2 lipca 2018

Pieczone ziemniaki z klopsikami z pary i smażonymi boczniakami

           Młode ziemniaki wyszorować, ponacinać, posolić, na każdym położyć łyżeczkę gęsiego smalcu i piec w piekarniku, aż zbrązowieją i będą miękkie.
           Na patelni smażyć pokrojoną cebulę i boczniaki. Po kilku minutach delikatnie posolić, przyprawić ziołami prowansalskimi i po kolejnych kilku minutach wyłączyć.
           Mięso wieprzowo-wołowe przyprawić solą, czarnym mielonym pieprzem, kurkumą, ziołami prowansalskimi, majerankiem, rozmarynem, przyprawą do gyrosu, rozgniecionym czosnkiem, dodać namoczoną pszenną bułkę, zimną wodę, wszystko dokładnie wymieszać i wyrobić, z  mięso formować owalne kotlety i gotować na parze.
           Pieczone ziemniaki podawać z klopsikami i boczniakami.




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz