niedziela, 7 kwietnia 2019

Czulent z kurczakiem

           Kurczaka posolić od wewnątrz i zewnątrz, przyprawić czarnym mielonym pieprzem, granulowanym czosnkiem i przełożyć, pod przykryciem, na noc do lodówki.
           Następnego dnia w żeliwnym garnku, na gęsim smalcu,  przesmażyć cebulę, po czym włożyć do niego kurczaka - obsmażyć go ze wszystkich stron, dodać kilka ząbków czosnku, wlać szklankę wrzącej wody i dusić po przykryciem około 30 minut. Po tym czasie do garnka wlać 1,5 litra wrzącej wodę, dodać 1,5 szklanki przepłukanej kaszy pęczak, ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, potrawę posolić, przyprawić czarnym mielonym pieprzem i w dalszym ciągu dusić pod przykryciem około 60 minut.
           Czulent podawać z sałatką z gotowanych buraków.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz