poniedziałek, 27 kwietnia 2020

Drożdżowe bułeczki z kiełbasą chorizo i serem

           3 szklanki pszennej mąki wymieszać z suchymi drożdżarzami (7 gram), 1 łyżeczką cukru oraz 1/4 łyżeczką soli. Następnie wlać 1,5 szklanki ciepłego mleka (nie gorącego), 3 łyżki oliwy z oliwek oraz wbić jajko, całość wymieszać, wyrobić i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
           Po około 2 godzinach z ciasta formować owalne bułeczki, na wierzchu każdej z nich układać plastry chorizo oraz żółtego sera, po czym całość przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
           Po tym czasie bułeczki ułożyć na blasze do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni ( z termoobiegiem 160 stopni) około 20 minut.
           Podawać na gorąco, bądź po wystudzeniu.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz