piątek, 3 kwietnia 2020

Wieprzowy gulasz z zieloną soczewicą na kaszy sorgo

           Kaszę sorgo opłukać i namoczyć na noc w zimnej wodzie. Następnego dnia kaszę ugotować w zmienionej wodzie (około 40 minut) i pozostawić w przykrytym garnku do napęcznienia (około 15 minut).
           W żeliwnym garnku rozgrzać olej i smażyć w nim pokrojoną w kostkę wieprzową karkówkę; w trakcie posolić. Po 10 minutach do garnka dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchew, wlać 2 szklanki wrzącej wody i dusić pod przykryciem kolejne 10 minut. Po tym czasie  do potrawy dodać przepłukaną w wodzie zieloną soczewicę, wlać litr wrzącej wody, przyprawić czarnym mielonym pieprzem, słodką mieloną papryką, tymiankiem oraz dużą ilością majeranku, przemieszać i gotować pod przykryciem dalsze 40 minut. Wówczas do przygotowywanego dania dodać 3 łyżki koncentratu pomidorowego, gotować ostatnie 7 minut, od czasu do czasu mieszając.
           Gulasz podawać z kaszą sorgo oraz sałatką z tartej marchwi i naciowego selera.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz