1. Przygotowanie mięsa:
W garnku smażyć pokrojoną w kostkę wieprzowinę; w trakcie przyprawić solą, ziołami prowansalskimi oraz mieszanką do gyrosu. Po 12 minutach do garnka wlać wrzącą wodę, aby przykrywała mięso i dusić pod przykryciem około 60 minut. Po tym czasie dodać 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, przemieszać - gotować ostanie 7 minut. Wówczas wieprzowinę zmiksować, po czym dodać czarną fasolę z puszki.
2. Przygotowanie placków:
W sporej misce wymieszać i wyrobić 70 dkg. pszennej mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, odrobinę soli, 3 szklanki ciepłego mleka, 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin; odstawić na 30 minut.
Po tym czasie wlewać ciasto na rozgrzaną patelnię, po czym rozprowadzać je łyżką po jej całej powierzchni. Smażyć po kilka minut z każdej strony.
Na pszenne placki nakładać wieprzowinę z czarną fasolą, posmarowaną ostrą pasta paprykową i spożywać z sałatką z tartej marchwi oraz siekanej cebuli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz