Bakłażana przeciąć w poprzek na pół, ponakłuwać nożem i pozostawić na godzinę w temperaturze pokojowej. Po tym czasie bakłażana umyć, wysuszyć, wydrążyć, po czym miąższ pokroić w kostkę.
Na patelni smażyć pokrojoną w kostkę wędzoną słoninę, aż powstaną skwarki. Wówczas skwarki przełożyć do osobnej miski, a na wytopionym tłuszczu przesmażyć pokrojonego bakłażana.
Następnie połączyć i wymieszać ze skwarki ze słoniny - usmażony miąższ bakłażana, ugotowaną i wystudzoną kaszę jaglaną oraz posiekany świeży koperek. Tak przygotowanym farszem nadziewać wydrążone łódeczki bakłażana i piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C.
Nadziewane bakłażany podawać na gorąco z sosem z tartych kiszonych ogórków i musztardy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz