czwartek, 5 kwietnia 2018

Pieczone klopsiki z ziemniakami puree oraz smażonymi warzywami

            Mielone mięso z indyka przyprawić solą, czarnym mielonym pieprzem, kurkumą, ostrą i słodką mieloną papryką, rozmarynem, majerankiem, przyprawą do gyrosu, dodać namoczoną i odciśniętą pszenną bułkę, zimną wodę, wymieszać oraz dokładnie wyrobić i przełożyć na kilka godzin do lodówki.
            Obrane ziemniaki ugotować i przy pomocy praski zrobić puree.
            Na patelni smażyć pokrojony seler naciowy, paprykę, cebulę oraz czosnek. Po kilku minutach wlać 1/2 szklanki wrzącej wody, dodać suszone pomidory, rodzynki, 2 łyżki przecieru pomidorowego, przyprawić solą, czarnym mielonym pieprzem, oregano, tymiankiem - smażyć ostatnie 7 minut.
           Z mielonego mięsa formować okrągłe kotleciki i piec w piekarniku, aż nie będą surowe.
           Klopsiki podawać z ziemniakami puree i warzywami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz