wtorek, 11 grudnia 2018

Zupa krem z borowików na wędzonych kościach

           Suszone borowiki zalać gorącą wodą i odstawić na godzinę.
           Do garnka włożyć kości pozostałe z wędzonego kurczaka, zalać zimną wodą i zagotować. Wówczas usunąć powstałe szumowiny, posolić, przyprawić czarnym mielonym pieprzem,słodką suszona papryką, kozieradką - gotować pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie dodać marchew, spory kawałek obranego selera korzeniowego, przypalone cebule, kilka obranych ziemniaków, 1/2 szklanki kaszy pęczak, namoczone grzyby wraz z zalewą, suszony tymianek oraz rozmaryn - gotować kolejne 30 minut. Następnie do zupy zetrzeć szklankę sera cheddar oraz topiony serek śmietanowy, gotować, aż sery roztopią się. Po lekkim wystudzeniu i usunięciu kości - zupę zmiksować.
           Podawać z niedźwiedzim czosnkiem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz