niedziela, 16 września 2018

Gulasz z gęsich żołądków duszony w głębokiej żeliwnej patelni

           Świeże gęsie żołądki oczyścić, wypłukać w zimnej wodzie, po czym trzykrotnie przelać wrzącą wodą na durszlaku. Następnie każdy żołądek pokroić w poprzek na 4 plastry i całość smażyć na gęsim smalcu do zrumienienia. Wówczas do żołądków dodać pokrojoną cebulę szalotkę oraz marchew, rozgnieciony czosnek, potrawę przyprawić solą, ziarnami czarnego pieprzu, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, wlać namoczone wcześniej w wodzie  suszone prawdziwki wlać z powstałym płynem i dusić pod przykryciem do miękkości (około 1,5 godziny). Następnie do sosu  dodać 2-3 łyżki śmietany, wszystko przemieszać i wyłączyć.
          Gulasz posypać niedźwiedzim czosnkiem i podawać z chlebem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz