piątek, 20 stycznia 2017

Pieczone w żeliwnym garnku ziemniaki ze smażonym sandaczem

         Ziemniaki oczyścić, przełożyć do żeliwnego garnka, przyprawić gruboziarnistą solą himalajską, czarnym mielonym pieprzem, rozmarynem, tymiankiem, nasmarować olejem rzepakowym i piec pod przykryciem, aż będą miękkie, po czym zapiekać bez przykrycia, celem nadania chrupkości i zrumienienia.
         Filety z sandacza opłukać w wodzie, wysuszyć papierowym ręcznikiem, przyprawić solą himalajską oraz białym mielonym pieprzem i odstawić na 20 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie rybę panierować w pszennej mące wymieszanej z pieprzem cayenne oraz rozmarynem i smażyć na średnio rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
         Pieczone ziemniaki podawać ze smażonym sandaczem, gotowanymi brokułami oraz sosem majonezowo-musztardowo-ketchupowym (składniki na sos wymieszać w takich samych proporcjach).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz