poniedziałek, 29 stycznia 2018

Domowe hamburgery z kaszą jęczmienną i czerwoną kapustą

           Mieloną wołowinę przyprawić solą, czarnym mielonym pieprzem, przyprawą do shaormy oraz curry, dodać tarta bułkę, zimną wodę i wszystko wyrobić na jednolitą, dość gęstą, masę. Następnie z mięsa uformować owalne kotlety i smażyć je z jednej strony na żeliwnej patelni, po czym zapiekać w rozgrzanym piekarniku, aż będą brązowe.
           W międzyczasie poszatkować czerwoną kapustę, następnie wrzucić ją do wrzącej wody i gotować około 30 minut. W trakcie gotowania do kapusty dodać kilka plastrów świeżego imbiru i garść rodzynek oraz przyprawić solą, ziarnami kolorowego pieprzu, ziarnami kozieradki oraz kminem rzymskim. Kapustę odcedzić, dodać do niej drobno posiekana cebulę oraz polać octem balsamicznym.
           Hamburgery podawać gotowaną kaszą jęczmienną oraz sałatkę z czerwonej kapusty.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz