Mielone mięso wieprzowo-wołowe przyprawić solą, mieszanką curry, słodką i ostra papryką, czosnkiem, ziołami prowansalskimi oraz dodatkowo rozmarynem i tymiankiem, dodać namoczoną i odciśniętą pszenną bułkę, niecałą szklankę wody (na 0,5 kg. mięsa ), wszystko dokładnie wyrobić i przełożyć, na kilka godzin, do lodówki.
Po tym czasie z mięsa formować gałki i gotować je w garnku na parę.
W międzyczasie smażyć na patelni obrane i pokrojone cebule, pokrojony koper włoski oraz czosnek. Po 7 minutach dodać suszone pomidory, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli i czarnego mielonego pieprzu - smażyć ostatnie 7 minut, po czym całość obsypać posiekaną dymką.
Wieprzowo-wołowe gałki podawać ze smażonymi warzywami oraz gotowanymi ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz