sobota, 20 stycznia 2018

Duszony kurczak z przesmażonymi warzywami

           Wolnowybiegowego kurczaka podzielić na porcje, natrzeć solą oraz czarnym mielonym pieprzem i przełożyć na 2 godziny do lodówki.
           Po tym czasie zamarynowanego kurczaka obsmażyć na żeliwnej patelni z obu stron, przyprawić wędzoną suszoną papryką oraz ziołami prowansalskimi, po kliku minutach dodać pokrojoną cebulę, 2-3 rozdrobnione suszone papryczki peperoncino, 3 rozgniecione ząbki czosnku, kilkanaście cieniutkich plastrów świeżej kurkumy, ziarna kolorowego pieprzu, wlać szklankę wrzącej wody, delikatnie przemieszać i całość dusić pod przykryciem około 40 minut.
           W międzyczasie ugotować i odcedzić ziemniaki oraz przesmażyć na żelaznej patelni warzywa: pokrojony seler naciowy, świeżą paprykę, cebule dymki, kilka posiekanych ząbków czosnku - przyprawione odrobiną soli, mieszanką harissa (chilli, czosnek, kolendra, sól, kmin rzymski) oraz sosem sojowym.
           Kurczaka podawać z ziemniakami puree, przesmażonymi warzywami oraz z powstałym sosem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz