poniedziałek, 27 sierpnia 2018

Pieczony placek po zbójnicku z indykiem oraz sosem pomidorowym

           Kilogram ziemniaków obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Następnie do ziemniaczanej masy dodać 1/2 szklanki mąki, wbić jajko, całość posolić, przemieszać i wyrobić.
           Następnie masę przelać na żeliwną patelnię i piec w piekarniku na złoto - brązowy kolor.
           Równocześnie na innej patelni smażyć pokrojoną w kostkę pierś z indyka. Po kilku minutach  przyprawić ją solą oraz czarnym mielonym pieprzem, smażyć, aż drób nie będzie surowy. Wówczas wlać przecier pomidorowy, wszystko przemieszać, dusić ostatnie 5 minut i wyłączyć.
           Upieczony placek polać sosem, posypać tartym żółtym serem i podawać na gorąco.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz