niedziela, 2 kwietnia 2017

Długo pieczona wołowa łopatka z żeliwnego garnka

          Sznycle z wołowej łopatki podsmażyć z obu stron na gęsim smalcu w żeliwnym garnku, następnie przełożyć na talerz i wówczas przyprawić solą oraz czarnym mielonym pieprzem. Na tym samym tłuszczu przesmażyć pokrojone brązowe pieczarki oraz cebulę, dodać przygotowane wołowe sznycle, wlać do garnka szklankę wrzącej wody, całość przyprawić sosem sojowym, słodko-pikantnym tajskim sosem, rozmarynem, tymiankiem i piec około 3 godzin w temperaturze 140 stopni, pod przykryciem i bez termoobiegu (na 1,3 kg mięsa).
          Pieczoną wołowinę wraz z powstałym sosem podawać z ziemniakami puree oraz gotowanymi, tartymi burakami, przyprawionymi oliwą z oliwek extra virgin, solą, czarnym mielonym pieprzem oraz octem balsamicznym.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz