niedziela, 9 kwietnia 2017

Ziemniaczana zapiekanka

          Młode ziemniaki obrać, pokroić w plastry i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia oraz posmarowaną olejem rzepakowym. Ziemniaki odrobinę posolić, przyprawić gotową mieszanka do pieczonych ziemniaków ( czosnek, kolendra, papryka słodka, cebula, kminek, majeranek, liście i nasiona kopru, cząber, czarny pieprz, chilli - bez glutaminianu sodu, substancji konserwujących i barwinków) oraz obsypać świeżym rozmarynem, po czym piec w piekarniku, bez termoobiegu, w temperaturze 180 stopni, około 1 godzinę, aż ziemniaki nabiorą złotego koloru i nie będą surowe. Wówczas dodać pokrojoną w plastry kiełbasę podwawelską, całość obsypać tartym żółtym serem i zapiekać, aż ser rozpuści się i nabierze złoto-brązowej barwy.
         Zapiekankę podawać z gotowanymi, tartymi burakami, przyprawionymi octem balsamicznym i olejem z orzechów włoskich oraz krótko gotowanym kalafiorem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz