czwartek, 12 października 2017

Drożdżowe bułki z masłem orzechowym

           W 300 ml. ciepłego mleka, posłodzonego łyżką cukru, rozpuścić 50 gram świeżych drożdży. Gdy drożdże zaczną rosnąć dodać mleko do dużej miski z 0,5 kg. pszennej mąki. Do miski z mąka dodać także 5 łyżek cukru dark muscovado, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 surowe jajka oraz łyżeczkę soli, po czym wszystkie składniki wymieszać, wyrobić elastyczne ciasto i przełożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
           Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować, powstałe placki posmarować masłem orzechowym, każdy zwinąć w rulon i pokroić w poprzek na kilkanaście 2 cm. kawałków.
           Następnie bułeczki pozostawić 30 minut do wyrośnięcia, po czym piec w piekarniku na złoto-brązowy kolor około 15 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem.
           Drożdżowe bułeczki podawać z kawą.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz