Bataty obrać, pokroić w plastry, delikatnie obsypać przyprawą do kuchni tajskiej oraz curry, polać olejem rzepakowym i grillować w piekarniku około 25 minut; w trakcie grillowania można bataty przewrócić na drugą stronę.
Filet z dorsza atlantyckiego posolić z obu stron, przyprawić białym mielonym pieprzem, kurkumą, słodką i ostrą papryką, granulowanym czosnkiem, oregano oraz bazylią, obtoczyć w pszennej mące i smażyć na żelaznej patelni na złoty kolor z obu stron.
Pieczarki i szalotki obrać, pokroić i smażyć na gęsim smalcu 10 minut. Po tym na patelnię wlać odpowiednią ilość przecieru pomidorowego, całość przemieszać, przyprawić solą, czarnym mielonym pieprzem, granulowanym czosnkiem, słodką i ostrą mieloną papryką, rozmarynem, tymiankiem i po 5 minutach wyłączyć.
Dorsza podawać z batatami i sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz