Szklankę fasoli piękny jaś namoczyć na noc w dużej ilości zimnej wody.
0,5 kg. pręgi wołowej pokroić jak na gulasz i przesmażyć w żeliwnym garnku, na gęsim smalcu, wraz z pokrojoną w plastry cebulą. Następnie do garnka dodać odcedzoną fasolę, szklankę przepłukanej kaszy pęczak, kilka nieobranych ząbków czosnku, wszystko przemieszać, chwilę smażyć, obficie przyprawić gruboziarnistą solą, zalać 1,5 l. wrzącej wody i piec pod przykryciem 3 godziny, w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni, bez termoobiegu. Pod koniec pieczenia danie przyprawić czarnym mielonym pieprzem i ewentualnie, gdyby było zbyt gęste, dolać gorącej wody i dopiec. Po zakończeniu pieczenia potrawa powinna pozostawać w piekarniku jeszcze przez godzinę.
Czulent podawać z kiszoną kapustą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz