Buraki ugotować, wystudzić, obrać, pokroić w plastry, polać octem balsamicznym oraz oliwą z oliwek extra virgin i przełożyć w chłodne miejsce.
Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry, przyprawić solą, przyprawą do ziemniaków, rozmarynem, natrzeć olejem rzepakowym, przełożyć do żaroodpornego naczynia i grillować w piekarniku na złoto-brązowy kolor.
Wieprzowe mielone mięso przyprawić solą, czarnym mielonym pieprzem, ostrą i słodką mieloną papryką, kurkumą, rozmarynem, ziołami prowansalskimi, przyprawą do gyrosu, granulowanym czosnkiem, dodać namoczoną i odciśniętą pszenną bułkę, wlać trochę zimnej wody, po czym całość dokładnie wymieszać i wyrobić. Z masy formować owalne kotlety i piec na blasze, aż nie będą surowe i nabiorą złoto-brązowego koloru.
Klopsiki podawać z ziemniakami i buraczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz