Małosolne filety śledziowe namoczyć na kilka godzin w zimnej wodzie, następnie osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w poprzek w równe kawałki i przełożyć do słoika. Śledzie przyprawić 3 pokruszonymi, suszonymi papryczkami peperoncino, sporą ilością słodkiej, mielonej papryki, jagodami ziela angielskiego oraz liśćmi laurowymi, zalać olejem rzepakowym, przemieszać i wstawić pod przykryciem, na noc, do lodówki.
Następnego dnia ugotować ziemniaki i za pomocą praski zrobić puree.
W międzyczasie na patelni smażyć pokrojony seler naciowy, marchew, cebulę oraz czosnek. Po 7 minutach warzywa przyprawić solą oraz ziołami tajskimi, dodać kiełki fasoli mung - smażyć ostanie 2 minuty.
Śledzie podawać z warzywami oraz ziemniakami puree.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz