piątek, 29 grudnia 2023

Babka ziemniaczano-pieczarkowa

      Ziemniaki (około 2 kg.) oraz pieczarki (ok. 0,5 kg.) obrać i zetrzeć na tarce. Następnie do masy dodać 2 jajka, 2 kopczaste łyżki pszennej mąki, wszystko posolić, dokładnie wymieszać i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni, bez termoobiegu, 2 godziny; pierwsze 1,5 godziny pod przykryciem z folii aluminiowej, ostatnie 30 minut bez przykrycia.

      Gorącą babkę podawać z sałatką z poszatkowanej, posolonej i wymieszanej z majonezem kapusty pekińskiej oraz ketchupem.

Uwagi: Formę do pieczenia wysmarować wołowym tłuszczem. Przed włożeniem do piekarnika na babce rozłożyć kawałki wołowego tłuszczu. 












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz