Mielone mięso z piersi indyka przyprawić solą, czarnym mielonym pieprzem, kurkumą, słodką mieloną papryką, granulowanym czosnkiem, majerankiem, rozmarynem, tymiankiem, dodać namoczoną i odsączoną pszenną bułkę, całość wyrobić i odstawić do lodówki, pod przykryciem, na 1 godzinę.
Ugotowane buraki zetrzeć na tarce, przełożyć do miski, dodać drobno pokrojoną cebulę oraz przyprawić czarnym mielonym pieprzem i octem balsamicznym.
Frytki upiec zgodnie z przepisem.
Masę mięsną przekładać do formy na muffiny i pięc około 20 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
Mielone kotlety podawać z frytkami i sałatką z buraków.
Uwagi: Przygotowanie mielonych kotletów w formie na muffiny nie wymaga użycia jakiegokolwiek tłuszczu oraz smażenia, przez co są dietetyczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz