wtorek, 5 grudnia 2023

Domowy gyros z przesmażonymi na gęsim smalcu ziemniakami oraz grillowanymi pieczarkami

       W daniu wykorzystujemy ugotowane poprzedniego dnia ziemniaki.

       Paski z piersi indyka nacieramy mieszanką przypraw do gyrosu oraz olejem rzepakowym i przekładamy na godzinę do lodówki.

       Pieczarki obieramy ze skórki, każdą przecinamy na pół, delikatnie solimy, przekładamy na żaroodporną tacę, całość skrapiamy oliwą z oliwek i grillujemy w piekarniku około 15 minut.

       Ugotowane ziemniaki rozgniatamy i przesmażamy na gęsim smalcu; w trakcie smażenia doprawiamy mieszanką przyprawową do zimniaków.

       Zamarynowane paski indyka smażymy na patelni do zrumienienia około 12 minut.

       Gyros z indyka, przesmażone ziemniaki i grillowane pieczarki podajemy łącznie z dodatkiem sosu andaluzyjskiego.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz