sobota, 2 grudnia 2023

Duszony kurczak z kaszą pęczak i podsmażaną na gęsim smalcu brukselką

       W głębokiej żeliwnej patelni, na niewielkiej ilości oleju rzepakowego, przesmażyć krążki cebuli, potem umieścić tam ćwiartki kurczaka - smażyć z każdej strony po 7 minut. Po tym czasie kurczaka posolić, przyprawić słodką wędzoną papryką,  cynamonem, gałką muszkatołową, kuminem, rozmarynem oraz tymiankiem, wlać sos sojowy, sosem worcester, szklankę wrzącej wody i dusić pod przykryciem około 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając. Wówczas danie przyprawić czarnym mielonym pieprzem, kurkumą oraz majerankiem i po 7 minutach wyłączyć. Następnie z patelni wyjąć kurczaki, do powstałego sosu dodać śmietanę - całość dość dokładnie przemieszać.
       W garnku ugotować brukselki, a następnie obsmażyć je na gęsim smalcu.
       Kaszę pęczak ugotować.
       Kurczaka wraz z sosem podawać z kaszą oraz brukselką,









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz