Ugotować 2 spore obrane ziemniaki, wystudzić, przecisnąć przez praskę. Następnie ziemniaki połączyć z 0,4 kg. pszennej mąki, 7gr. suchych drożdży, wlać szklankę ciepłej wody, 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodać po 1/2 łyżeczki cukru i soli - wszystko dokładnie wyrobić i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto przełożyć do żaroodpornej formy i piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni, aż lekko zbrązowieje.
Upieczoną langoszkę podawać z sosem oraz sałatką z kapusty pekińskiej.
Przygotowanie sosu: w filiżance wymieszać 3 łyżeczki pasty tahini, 1 łyżeczkę solonej pasty czosnkowej, 1 łyżeczkę miodu oraz 1 łyżkę oliwy z oliwek extra virgin.
Przygotowanie surówki z kapusty: kapustę i jabłko dość drobno poszatkować, po czym wymieszać z majonezem.
Uwagi: Powyższy przepis można wykorzystać do przygotowania tradycyjnych langoszek smażonych w głębokim tłuszczu. Przepis na pieczoną langoszkę jest jednak zdecydowanie bardziej dietetyczny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz