piątek, 8 lipca 2016

Bigos z cukinii

         W sporym garnku smażyć na kilku łyżkach oleju rzepakowego mieloną wołowinę. Gdy się przesmaży - posolić, przyprawić czarnym mielonym pieprzem, kurkumą, oregano, tymiankiem, rozmarynem oraz rozgniecionymi ząbkami czosnku. Następnie do mięsa dodać pokrojone w kostkę bataty, cebule, paprykę, szklankę gorącej wody - dusić 15 minut. Po tym czasie do garnka dodać pokrojone cukinie, zioła śródziemnomorskie, przyprawę do szaszłyków, słodką mieloną paprykę - dusić 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie do garnka dodać przetarte pomidory, polskie świeże zioła tj. natkę pietruszki, nać selera, magi, także młody por - gotować ostatnie 7 minut.
         Bigos podawać z chlebem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz