wtorek, 5 lipca 2016

Nadziewane kwiaty cukinii

         Na patelni smażyć pokrojoną w kostkę soloną słoninę, aż powstaną lekko brązowe skwarki.
         W misce dokładnie wymieszać półtłusty twaróg, słodkawy biały serek typu włoskiego, usmażone skwarki, pokrojone suszone pomidory, świeże jajko, zioła śródziemnomorskie, kolorowy mielony pieprz, tartą gałkę muszkatołową.
         Kwiaty cukinii wraz z łodygami oczyścić, usunąć pręciki znajdujące się w kwiatach, po czym delikatnie przepłukać w wodzie. Do osuszonych kwiatów nałożyć farsz i przełożyć do naczynia do zapiekania (u mnie była to żeliwna patelnia na której wcześniej wytapiałem skwarki).
         Faszerowane kwiaty cukinii zapiekać 20 minut w temperaturze 180 bez termoobiegu. Podawać oprószone niedźwiedzim czosnkiem.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz