niedziela, 3 lipca 2016

Ziołowy kurczak z puree z brokuła

         1/3 szklanki oleju rzepakowego dokładnie wymieszać ze szczyptą soli, oregano, tymiankiem, majerankiem, bazylią, cząbrem, czosnkiem, czosnkiem niedźwiedzim, gorczycą białą,  cebulą, imbirem, czarnym pieprzem, kozieradką , kminkiem. Powstałą marynatą natrzeć podzielonego na 4 porcje zagrodowego kurczaka (1,5 kg.) i przełożyć do lodówki na 2 godziny.
         Następnie kurczaka piec w temperaturze 180 stopni, bez termoobiegu, pod przykryciem - 1,5 godziny oraz 20 minut, bez przykrycia, w tej samej temperaturze.
         Przygotować puree z brokułów. W odpowiednim pojemniku zmiksować krótko obgotowane brokuły, 3 zmiażdżone ząbki czosnku, mielony kolorowy pieprz, kilka łyżek ziołowego sosu powstałego z pieczenia kurczaka, kostki greckiego sera feta wraz z zalewą oraz 2 ugotowane na parze ziemniaki.
         Kurczaka podawać z ziemniakami posypanymi natką pietruszki oraz puree z brokuła.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz