środa, 10 sierpnia 2016

Zapiekanka ziemniaczano-kalafiorowa oraz pieczony pstrąg

       Ziemniaki obrać i ugotować prawie do miękkości. Różyczki kalafiora krótko obgotować. Naczynie do zapiekania nasmarować gęsim smalcem i układać pokrojone w plastry ziemniaki, różyczki kalafiora, plastry śliwek bez pestek, plastry kiełbasy podwawelskiej - przyprawić solą, anyżem, ziołami prowansalskimi, granulowanym czosnkiem, kurkumą i wszystko obsypać tartym żółtym serem. Na wierzchu ułożyć jeszcze jedną taką warstwę, a na niej 3 łyżki gęsiego smalcu. Piec w piekarniku do uzyskania złotego koloru.
       Pstrąga przyprawić na zewnątrz i od środka solą, białym mielonym pieprzem, granulowanym czosnkiem, bazylia i oregano. Piec w piekarniku około 20 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem.
       Zapiekankę podawać z pstrągiem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz