środa, 3 sierpnia 2016

Potrawka z pieczonej gęsi

         Młodą gęś pokroić na porcje, obficie posolić, przyprawić czarnym mielonym pieprzem, obłożyć gęsim tłuszczem i piec w temperaturze 160 stopni, pod przykryciem, bez termoobiegu.
1 kilogram gęsi pieczemy 1 godz. i 15 minut, tak więc 4-kg. gęś należny piec 5 godzin. Po upieczeniu gęś studzimy, zlewamy do słoika powstały smalec i przekładamy na noc do lodówki.
         Następnego dnia mięso oddzielamy od kości i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.  Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki gęsiego smalcu, dodajemy pokrojoną cebulę, suszone pomidory, czosnek oraz zmieloną gęsinę, przyprawiamy przyprawą do gyrosu i krótko przesmażamy.
         Na talerzu układamy gotowaną kaszę orkiszową, przesmażoną gęsinę i prostą sałatkę z pomidorów (sól, czarny mielony pieprz, marynowana w occie jabłkowym cebula).








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz