poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Megaknysze

         1. Przygotowanie ciasta. W 100 ml ciepłego mleka rozprowadzić 1/2 opakowania świeżych drożdży (50 gram) wraz z łyżeczką brązowego cukru i pozostawić do wyrośnięcia. Po około 10 minutach podrośnięte drożdże wymieszać z 0,6 kg. pszennej mąki, 1/2 kostki roztopionego masła, 2 roztrzepanymi jajkami, 100 ml ciepłego mleka, łyżeczką soli i cukru - wszystkie składniki zagnieść, ciasto wyrobić, po czym pozostawić do wyrośnięcia. Po około 1 godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
         2. Mielone mięso z piersi indyka przesmażyć w garnku z dodatkiem soli, czarnego mielonego pieprzu, słodkiej mielonej papryki, kurkumy, oregano, granulowanego czosnku i rozmarynu.
         3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 mniejszych części, każdą rozwałkować, na środku układać farsz, zawijać i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, mniej więcej 30 minut.

         Megaknysze podawać z krótko gotowanymi brokułami, z dodatkiem dobrego ketchupu.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz