Ćwiartki kapusty przełożyć do dużego słoika, dodać zestaw do kiszenia, czosnek, ziarna gorczycy, obrane kłącze kurkumy, całość zalać ciepłą przegotowaną wodą z solą (na 1 litr wody 1 łyżką soli) i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 5-7 dni. Po tym czasie kiszona kapusta jest gotowa do spożycia.
W żeliwnym garnku rozgrzać gęsi smalec, przesmażyć na nim z obu stron cebule, kacze uda oraz indycze golonki, które razem marynowały się przez noc w lodówce w soli, czarnym mielonym pieprzu, czosnku, zielu angielskim oraz liściach laurowych. Następnie do garnka dodać namoczone we wrzątku przez 15 minut suszone grzyby mun, łyżkę pasty sambal oelek oraz sosu sojowego, wlać szklankę wrzącej wody i piec pod przykryciem, w piekarniku bez termoobiegu, w temperaturze 180 stopni około 2,5 godziny.
Kacze uda podawać z ziemniakami puree oraz domową kiszoną kapustą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz