piątek, 9 czerwca 2017

Grillowane ziemniaki la ratte oraz grillowany filet z piersi kurczaka z sosem tzatziki

          Pierś z kurczaka pokroić w filety, przyprawić mieszanką do gyrosa oraz rozmarynem, lekko natłuścić olejem rzepakowym i odstawić do lodówki, pod przykryciem, na kilka godzin.
          Ziemniaki la ratte umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem, wyłożyć na natłuszczonej blasze, przyprawić solą, rozmarynem oraz tymiankiem i grillować w piekarniku około 35 minut, aż zbrązowieją i nie będą surowe w środku.
          Ogórki zetrzeć w salaterce na tarce o grubych oczkach, odsączyć z nadmiaru wody, dodać przyprawę do sosu tzatziki, naturalny jogurt - wszystko dokładnie przemieszać i przełożyć do lodówki na 20 minut.
          Filety z piersi kurczaka grillować z obu stron na patelni na złoto - brązowy kolor i podawać z grillowanymi ziemniakami i schłodzonym sosem tzatziki.
Uwagi: La ratte to małe, podłużne ziemniaki o nieco orzechowym smaku.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz