wtorek, 15 sierpnia 2017

Pieczone kacze uda

          Udka natrzeć solą, czarnym mielonym pieprzem, majerankiem oraz olejem rzepakowym i przełożyć na noc, pod przykryciem, do lodówki.
          Buraki wyszorować i gotować do miękkości, z dodatkiem szczypty soli, anyżu, kuminu, ziaren ziela angielskiego i liści laurowych. Po wystudzeniu, obrać, pokroić w plastry, przyprawić drobno posiekaną cebulą, marynowaną w occie jabłkowym wraz z octem oraz białym mielonym pieprzem - przemieszać i przełożyć do lodówki.
          Uda kacze upiec w piekarniku z gałązką rozmarynu. Pieczemy w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu, najpierw pod przykryciem - od strony skóry, następnie udka obracamy i dopiekamy na złoto brązowy kolor, bez przykrycia. Orientacyjny czas pieczenia: godzina na 1 kg mięsa.
          Upieczone udka podajemy burakami i ziemniakami puree; wszystko powinno być podlane sporą ilością kaczego tłuszczu.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz