Oczyszczone ze skór oraz nadmiaru tłuszczu mięso z ud kurczaka pokroić w nieduże kawałki, odrobinę posolić, przemieszać z kilkoma łyżkami oleju rzepakowego i przełożyć, pod przykryciem, na kilka godzin do lodówki.
Po tym czasie zapeklowanego kurczaka smażyć i dusić w dużym garnku (około 20 minut ), następnie wlać do garnka wrzącą przegotowaną wodę, aby przykryła mięso, dodać oryginalną przyprawę do dań kuchni tajskiej i całość dusić pod przykryciem kolejne 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie do garnka dodać mrożoną mieszankę warzyw chińskich i wszystko gotować do miękkości jeszcze około 15 minut.
Tak przyrządzonego kurczaka z warzywami podawać z białym ryżem, polanego sporą ilością powstałego sosu.
Uwagi: Na przyprawę do dań kuchni tajskiej składają się: chili, trawa cytrynowa, galangal, sól, szalotka, pasta z krewetek, limonka, kmin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz