wtorek, 28 czerwca 2016

Potrawka z pieczonego indyka i młodej kapusty z dodatkami

         Podudzia z indyka przyprawić solą himalajską, kolorowym mielonym pieprzem, przełożyć do żaroodpornego naczynia, dodać grzyby boczniaki, kilka ząbków czosnku, pokrojoną w ćwiartki czerwoną cebulę i piec w temperaturze 180 stopni pod przykryciem, bez termoobiegu. 2 kg. podudzi pieczemy około 3 godzin.
         Na patelni, na niewielkiej ilości oleju rzepakowego, przesmażamy pokrojoną młodą kapustę; w razie potrzeby, podczas smażenia, dolewamy wrzącej wody. Po 10 minutach do kapusty dodajemy pokrojone kawałki upieczonego indyka, grzyby wraz z 7-8 łyżkami powstałego sosu pieczeniowego oraz wcześniej ugotowany ryż jaśminowy - całość  mieszamy i po 5 minutach wyłączamy.
         Tak przygotowaną potrawę serwujemy na talerzu.
Uwagi: W podudziach indyka znajdują się niebezpieczne, ostre kości - należy je po upieczeniu indyka starannie usunąć.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz