poniedziałek, 6 czerwca 2016

Śledzie w oleju z puree z ziemniaków i pomidorami

1.  Małosolne filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie na 3 godziny; wodę kilkakrotnie zmienić. Odmoczone śledzie wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem, pokroić w dzwonko, przełożyć do słoika, tam przemieszać z posiekanym koperkiem, całość zalać olejem rzepakowym i przełożyć na noc do lodówki.
 2.  Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić, dodać 2 łyżki masła oraz posiekany koperek i wszystko ugnieść na puree.
3.  Pomidory pokroić, delikatnie przyprawić solą i kolorowym mielonym pieprzem oraz wymieszać ze szklanką naturalnego jogurtu
     Śledzie podawać z ziemniakami puree, polanymi olejem z pestek dyni oraz pomidorami z jogurtem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz