niedziela, 10 września 2017

Duszone z maślakami indycze golonki z burakami

           Indycze golonki przyprawić solą, czarnym mielonym pieprzem, kurkumą, ostra mielona papryką, czosnkiem, dodać kilka jagód ziela angielskiego, liści laurowych, natrzeć indyka olejem rzepakowym i przełożyć na noc, pod przykryciem do lodówki.
           Następnego dnia golonki obsmażyć ze wszystkich stron w żeliwnym garnku, dolać wrzącą wodę - mniej więcej do 1/3 wysokości golonek oraz 1/2 szklanki słodkiego wina, dorzucić kilka obranych świeżych maślaków i gotować całość pod przykryciem, aż mięso będzie z łatwością odchodzić od kości.
           Nieobrane buraki ugotować do miękkości w lekko posolonej wodzie, przyprawionej anyżem, kminem rzymskim, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Po wystudzeniu buraki obrać, zetrzeć na tarce oraz ewentualnie przyprawić octem balsamicznym oraz oliwą z oliwek.
           Golonki podawać z burakami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz