sobota, 30 września 2017

Wieprzowo-wołowy klops z żółtym serem

           Mielone wieprzowo-wołowe mięso przyprawić solą, czarnym mielonym pieprzem, słodką papryką, pieprzem cayenne, kurkumą, granulowanym czosnkiem, majerankiem, tymiankiem oraz rozmarynem, dodać szklankę półtwardego żółtego sera, namoczoną w wodzie i odciśniętą pszenna bułkę, 2/3 szklanki wody (na kilogram mięsa), całość dokładnie przemieszać i wyrobić, po czym przełożyć, na 3 godziny, pod przykryciem, do lodówki.
           Po tym czasie mięso umieścić w żaroodpornym naczyniu i piec bez przykrycia, w piekarniku bez termoobiegu,  w temperaturze 170 stopni około 100 minut. W trakcie pieczenia klopsa podlewać powstającym z pieczeni sosem.
           Klopsa podajemy na ciepło, np. z ziemniakami lub na zimno z chlebem.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz